Antara ‘pengalaman pahit’ khususnya suri rumah ketika berada di dapur ialah masalah sinki tersumbat.

Dengan air basuhan yang melimpah, ditambah pula dengan sisa makanan yang melekat sana-sini, euuwww!! Pasti tak ramai yang sanggup untuk atasi masalah ini kan?

IKLAN

Clogged-drain

Nak panggil tukang paip? Boleh saja…tapi harus difikirkan juga kos yang bakal dikenakan sebagai upahnya nanti. Duit lagi!

Tahukah anda terdapat cara mudah untuk ‘melawaskan’ saluran sinki anda daripada mendapan sisa makanan dan kotoran lain?

Yaa…ada cara yang mudah sebenarnya. Semudah one..two..three dan belanja pun jimat sebab tak perlukan belanja yang besar.

garam

Cukup sekadar menggunakan garam dan ais panas sahaja. Tahukah anda bahawa garam juga mampu melarut sisa makanan terutamanya lemak-lemak makanan yang selalunya menjadi punca utama masalah sinki tersumbat ni?

salt pour

Sekarang dah tahu kan? Tapi tahu ke cara bagaimana nak settlekan problem ni? Ok mula-mua kena panaskan air dulu la…pastu gunakan garam kasar dan masukkan dalam saluran sinki yang tersumbat tu.

panas

Lepas masukkan garam kasar tu, tuangkan air panas perlahan-lahan dalam saluran paip sinki yang terumbat.  Sisa larutan lemak dan sisa makanan dalam sinki anda akan melarut dan melancarkan kembali peredaran air basuhan. Selamat mencuba..!