Tasik Kaindy yang terletak di Almaty, Kazakstan merupakan tasik semulajadi yang pasti akan memberikan panorama yang memukau yang terbentuk secara semulajadi.

kaindy1

Berada pada paras 2,000 meter di atas pemukaan laut, Tasik Kaindy ini terbentuk secara semulajadi daripada tanah batu kapur dan pemendapan tanah sehingga terbentuk empangan semulajadi.

IKLAN

Hasil pemendapan tanah ini juga membentuk sebuah gaung yang sangat indah.

kaindy2

Panjang tasik ini adalah kira-kira 400 meter dan berkedalaman 30 meter dengan pemandangan yang amat menakjubkan. Sisa-sisa pokok yang tidak ditenggelami air memaparkan keindahan hutan seolah-olah ia berusia ratusan tahun dahulu.

kaindy3

Kini, Tasik Kaindy mula dikenali dan menjadi tumpuan pelancong yang menjadikan kawasan ini sebagai destinasi wajib yang perlu dikunjugi sekiranya melancong ke Kazakstan.

kaindy4

Waktu yang terbaik untuk melawat Tasik Kaindy adalah pada akhir musim bunga dan awal musim gugur. Tasik ini bukan sahaja menyajikan keindahan panorama yang memukau, malah ketenangan juga dapat dirasai apabila melihat ikan-ikan yang berenang dalam air tasik yang amat jernih ini.

kaindy5

Sekitar tasik ini juga turut menjadi tumpuan hidupan liar lain, sekiranya bernasib baik,, pelancong juga akan dapat menyaksikan hidupan lair yang menjadikan tasik ini sebagai tempat minum mereka.