10 Makanan Yang Diharamkan Masuk ke UK

Mesti Baca

Sesetengah makanan atau hidangan sememangnya akan mencetuskan kontroversi di dalam sesebuah negara. Negara kita sendiri juga pernah hangat dengan isu “Hot Dog” dan “Beer” di mana produk tertera nama ini berkemungkinan besar tidak mendapat sijil halal dari JAKIM.

Berbeza di Kota London atau United Kingdom (UK), sebilangan produk makanan dari negara lain telah diharamkan masuk ke negara ini kerana berpotensi membahayakan kesihatan.

Beribu-ribu penghantaran makanan telah ditahan dan dimusnahkan oleh pihak kastam di UK selama ini kerana kegagalan mereka mematuhi syarat dan undang-undang di Eropah. Kami telah menyenaraikan beberapa produk biasa yang mungkin mengejutkan. Berikut adalah 11 makanan yang telah menimbulkan kontroversi di UK.

japanese-imports1.Makanan dari Jepun

Pada tahun 2011, kerajaan UK dan EU memutuskan bahawa import makanan dari Jepun hanya boleh memasuki UK melalui pelabuhan dan lapangan terbang khas di mana kawalan rasmi dan ujian akan dijalankan, berikutan bencana besar di loji kuasa nuklear, Fukushima Daiichi.

Ujian sampel yang diperlukan terhadap pelbagai makanan termasuk cendawan, ikan, beras, dan pucuk buluh yang berasal dari Fukushima dan bahagian-bahagian lain di negara ini kerana yang terlibat dengan bencana tersebut sebelum mereka boleh dibawa ke UK.

blueberries-and-cranberries2.Blueberry dan cranberry

Di UK, Peraturan-Peraturan Kawalan Makanan (2007) menghadkan pengimportan “buah-buahan hutan” (iaitu cranberry dan beri biru) dari 13 negara termasuk Albania, Rusia, Ukraine, Serbia dan Bulgaria, berikutan letupan di loji kuasa Chernobyl nuklear di Ukraine. Bahan-bahan import itu diuji untuk memastikan mereka tidak membawa sebarang radiasi.

mushrooms3.Cendawan

Begitu juga dengan cendawan, yang lebih mudah terdedah kepada radioaktif kerana mereka tidak mempunyai akar dan menyerap nutrien daripada suasana sekeliling mereka. Pada tahun 2011, satu tan cendawan kering dari Bulgaria dirampas dan dimusnahkan oleh Agensi Sempadan UK.

brazil-nuts-and-nutmeg4.Kacang Brazil dan Buah pala

Aflatoksin adalah bahan kimia beracun dan penyebab kanser yang dihasilkan oleh acuan tertentu yang tumbuh di dalam tanah, tumbuh-tumbuhan mereput, rumput kering, biji-bijian dan kacang. Pada 2016, EU memutuskan bahawa kacang brazil dari Brazil perlu disertakan dengan sijil kesihatan bagi membuktikan bahawa semua makanan ini tidak mengandungi sebarang aflatoksin.

Sekatan yang sama juga dikenakan terhadap buah pala yang diimport dari Indonesia, selepas kedua-dua negara didapati telah mengeksport produk bahan kimia toksik dengan tahap yang tinggi.

chilies5. Cili

India antara negara yang terkenal dengan makanan bermpah dan pedas, tetapi kebimbangan EU terhadap aflatoksin bermakna import cili dari negara ini dikenakan peraturan-peraturan yang ketat sama seperti kacang brazil. Pada Januari 2016, import cili segar dan kering perlu membawa sijil kelulusan.

mangoes6. Buah Mangga

Penghantaran buah mangga dari India ke EU digantung pada Mei 2015 selepas kes jangkitan lalat buah yang merupakan satu ancaman kepada makanan yang sedang diternak di UK. Kes ini di kesan lebih daripada 200 bungkusan menuju ke Eropah.

maxresdefault7. Bendi dan Daun Kari

Bendi dan daun kari segar dari India telah disekat oleh kerajaan dan Suruhanjaya UK di Eropah pada tahun 2014 kerana bimbang sisa racun perosak ditinggalkan dalam bahan-bahan tersebut.

jelly-sweets8. Jeli

Gula-gula jenis jeli secara meluas dijual di UK, tetapi makanan yang mengandungi Konjac, gula-gula Konjac atau Glucomannan Konjac telah diharamkan oleh Agensi Piawaian Makanan dan Jabatan Perdagangan dan Industri pada tahun 2004 kerana tekstur licin boleh buatkan tercekik.

rice9. Nasi

Pada tahun 2008, UK dan EU mengharamkan produk beras selepas didapati ia mengandungi organisma yang diubahsuai secara genetik. Produk beras dari China perlu disertakan dengan sijil bagi membuktikan ia tidak mengandungi organisma yang tidak dibenarkan dipanggil “Bt 63”. Peraturan-peraturan ini melibatkan berpuluh-puluh termasuk produk makanan, beras dan beras tepung untuk biskut dan juga pizza.

seafood10. Makanan Laut

Pada tahun 2013, kerajaan dan UK Suruhanjaya Eropah mengharamkan semua import makanan laut – seperti kerang, tiram, kupang, kerang dari Turki kerana bimbang mereka boleh mengandungi E.coli.

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan