‘Biskut berasap’ atau lebih popular dengan panggilan aiskrim berasap menjadi fenomena kerana bukan sahaja digemari kanak-kanak, malah turut disukai orang dewasa.

Ia dibuat dengan menggunakan pelbagai perisa dan diletakkan cecair nitrogen yang mengeluarkan asap.

Namun di sebalik keseronokkan ini,  kemungkinan makanan popular ini akan di haramkan setelah apa yang berlaku pada remaja ini. Menurut sebuah portal dalam talian Astro Awani, remaja berusia 15 tahun, Mohd Aiman Mohd Ridzuan melecur pada tangan kanannya  terkena cecair nitrogen yang digunakan dalam penyediaan biskut berasap yang dibelinya.

IKLAN

Menurutnya ibu mangsa ketika anaknya meletakkannya ke tapak tangan, seolah-olah terasa tapak tangannya panas dan terus membuang biskut itu tanpa memakannya.

13126742_547913888725642_1089824541_n

Kejadian tersebut menyebabkan tapak tangan kanan anaknya mengelembung dan mempunyai air bisa. Ia disedari pada keesokkan harinya.

Dalam pada masa yang sama, Ibu mangsa terus membuat laporan di Persatuan Pengguna Kedah (CAKE) kerana bimbangkan keadaan anaknya.

Sebelum ini biskut berasap sememangnya mendapat sambutan yang hangat dan Ia dijual pada harga RM12 dilengkapi dengan 20 biskut pelbagai warna.

Difahamakan pelanggann bukan sahaja penduduk tempatan dan pelbagai bangsa, malah juga dikunjungi pelancong asing.

sumber