Nampaknya satu-persatu syarikat gergasi bakal mengatur langkah bagi mengurangkan kos untuk kekal bertahan.

Aeon Co (M) Bhd bercadang untuk menjual Pusat Beli-belah Aeon Mahkota Cheras.

“Penutupan yang dicadangkan ini adalah sejajar dengan strategi korporat Aeon untuk menumpukan perhatian dan membangunkan perniagaan runcit masa depannya,” kata Aeon semalam.

Aeon berkata dalam laporan tahunan 2016, strategi kumpulan itu adalah untuk mengekalkan keseimbangan yang baik antara meningkatkan pertumbuhan dan kestabilan di bawah persekitaran yang mencabar. Aeon membatalkan pengambilalihan tanah di Sungai Petani (Kedah) dan Senawang (Negeri Sembilan) tahun lalu, dan paling baru di Batu Pahat (Johor). Aeon turut menamatkan perjanjian penyewaan untuk pusat membeli-belah yang belum dibina dalam menghadapi persekitaran yang mencabar.

Penutupan yang dicadangkan dijangka akan meningkatkan keuntungan dianggarkan sebanyak RM17 juta selepas menyesuaikan perbelanjaan dan cukai bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2017.

IKLAN

“Hasil tunai itu bertujuan untuk digunakan sebagai modal kerja syarikat dan untuk mengurangkan pinjaman,” kata Aeon.

Menurut agensi penyelidikan, Maybank Investment Bank, memberi respon positif mengenai pelupusan Aeon Mahkota Cheras yang dicadangkan oleh Aeon Co (M) Bhd.

Agensi penyelidikan itu berkata, difahamkan prestasi pusat membeli-belah Aeon Mahkota Cheras kurang baik manakala sumbangan pendapatan kepada kumpulan adalah minimum.

Adakah anda keputusan Aeon Co (M) Bhd ini boleh menyebabkan ramai bakal hilang pekerjaan?

Sumber The Star

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry