Semalam kita mendapat perkhabaran berita dari Istana yang mengumumkan pernikahan anak perempuan Sultan Johor, Tunku Tun Aminah Maimunah Iskandariah Sultan Ibrahim, 31 dengan Dennis Muhammad Abdullah, 28, di Istana Bukit Serene, Johor Bahru, 14 Ogos ini. Ramai juga netizen yang terkejut apabila pilihan hati Tunku Aminah bukanlah dari keturunan raja.  Namun tahukah anda, perkahwinan puteri raja dengan rakyat biasa sememangnya bukanlah asing sejak kebelakangan ini.

Dari insan biasa kehidupan 7 lelaki ini berubah bila bertemu wanita idaman mereka yang masing-masing merupakan puteri raja.

Pernikahan ini membuktikan kalau sudah jodoh tiada yang mustahil. Jom lihat siapa lagi puteri raja yang memilih orang biasa sebagai suami.

IKLAN

1.Putri Madeleine

Putri Madeleine dari Swedia memutuskan menikah dengan seorang lelaki ‘biasa’. Lelaki dikenali Christopher O’Neill yang diketahui berprofesi sebagai banker asal New York City. Pernikahan putri bungsu Raja dan Ratu Swedia itu digelar di Konigstein, Jerman pada 17 September 2013.

2. Gusti Kanjeng Ratu Hayu

Keraton Yogyakarta menggelarkan perkahwinan diraja yang menarik perhatian umum pada 22 Oktober 2013. Pimpinan Keraton Yogyakarta, Sri Sultan Hamengku Buwono X menikahkan puteri keempatnya Gusti Kanjeng Ratu Hayu dengan seorang lelaki yang bukan berasal dari keturunan raja. Lelaki tersebut adalah Haryo Notonegoro yang langsung mendapat gelaran Kanjeng Pangeran selepas bernikah. Haryo diketahui bekerja di Syarikat biasa dan bertemu dengan puteri sang sultan ketika sesi reunion sekolah mereka.

3. Puteri Victoria

Satu lagi pernikahan dari Kerajaan Swedia yang begitu mengejutkan dunia. Kali ini pernikahan Puteri Victoria yang merupakan anak sulung Raja Carl XVI Gustaf sekaligus pewaris utama kerajaan. Puteri Victoria berkahwin dengan pegawai peribadinya. Pernikahan tersebut dilangsungkan pada 19 Jun 2010 di Stockholm Cathedral, bersamaan dengan ulang tahun pernikahan ke-34 orang tua pengantin wanita.

4. Puteri Sayako Kuroda

Bernikah dengan seorang lelaki biasa yang bukan keturunan raja atau bangsawan, Sayako Kuroda harus merelakan untuk melepaskan gelaran ‘Puteri’ dari dirinya. Dia bukan lagi pewaris Kerajaan Jepun setelah bernikah dengan Yoshiki Kuroda, seorang perancang bandar yang bekerja di Tokyo. Meski demikian pernikahan mereka pada tetap meriah di Hotel Imperial, Tokyo.

5. Puteri Alexandra

Seperti Puteri Sayako dari Jepun, Putri Alexandra Christina juga rela melepas statusnya sebagai pewaris kerajaan ketika memilih berkahwin dengan lelaki yang bukan berketurunan raja. Alexandra bernikah dengan fotografer Martin Jorgensen yang berusia 14 tahun lebih muda darinya pada 3 Mac 2007. Martin sendiri merupakan anak kepada Jacob Jorgensen, pemilik syarikat produksi filem ternama di Denmark.

6. Puteri Felipa

Pernikahan diraja ini antara Putri Felipa dari Bavaria dengan seorang penerbit filem bernama Christian Dienst. Pernikahan tersebut berlangsung di Steingaden, Jerman pada 12 Mei 2012. Puteri Felipa merupakan anak kedua dari Prince Leopold (Poldi) of Bavaria.

IKLAN

7. Gusti Kanjeng Ratu Bendara

Pada tahun 2013, pernikahan puteri bongsu Gusti Kanjeng Ratu Bendara berlangsung dengan rakyat biasa. Wanita yang mesra disapa dengan nama Jeng Reni itu bernikah dengan lelaki yang bukan berketurunan raja. Pengantin lelaki yang bernama Achmad Ubaidilah sekaligus mendapat gelaran Kanjeng Pangeran Haryo. Sebelum bernikah dengan GKR Bendara, Achmah Ubaidilah bekerja sebagai Pegawai Negeri di Sekretariat Wakil Presiden (Setwapres).

Sumber Wolipop Detik