Tidak mudah untuk menghiburkan seseorang, apa lagi membuat mereka ketawa.

Justeru pengacara program bual bicara terbaru Lawak Ke Der Cover Line, Datuk Hans Isaac mengakui dia perlu menjadi seorang yang cerewet untuk memilih tetamu yang terdiri daripada pelawak dalam program ini.

IKLAN

Pemilihan itu katanya perlu mengambil kira pelbagai faktor seperti disiplin dan komitmen pelawak tersebut untuk dipilih dalam di antara 13 episod rancangan itu.

“Setiap nama pelawak itu dicadangkan saya terpaksa memilih dan menolak beberapa nama pelawak. Nama-nama ini dipilih berdasarkan disiplin dan perangai pelawak itu sebelum bersetuju menampilkan mereka di Lawak Ke Der Cover Line.”

Hans sendiri akui pelawak-pelawak di Malaysia sememangnya mempunyai masalah disiplin yang tidak bagus, lagi-lagi apabila mereka berada di puncak karier, mereka hampir lupa diri. Pengalaman Hans dalam dunia hiburan hampir mencecah 25 tahun sudah cukup bagi menilai tahap keseriusan seseorang artis itu.

Beberapa pelawak popular bakal menjadi tetamu undangan dalam program ini namun Nabil Ahmad tidak dijemput. Adakah Nabil Ahmad diantara pelawak yang mempunyai masalah disiplin seperti apa yang Hans cuba sampaikan? Tepuk dada tanya selera.

Sebelum ini, Hans pernah meluahkan beliau benar-benar kesal dengan eleman gurauan hos malam Anugerah Festival Filem Malaysia ke 29 (FFM29) iaitu Zizan Razak yang dianggap keterlaluan.

Menurut Hans, 46, sebagai seorang pengacara yang mengendali anugerah berprestij, Zizan tidak seharuskan membuat lawak jenaka sebegitu sehingga menjejaskan imej dan namanya.

Sumber MeleTop