Siapa pun tahu, penerbangan dalam pesawat memang akan terasa membosankan tanpa adanya internet yang baik. Oleh itu dua syarikat penerbangan antarabangsa ini menawarkan perhubungan internet WiFi yang lebih baik.

Cathay Pasific Group

Menurut Engadget, Isnin (20/11/2017), Cathay Pasific Group akan menyediakan teknologi internet pantas dari satelit GoGo 2Ku pada 2018. Cathay Pasific menawarkan perkhidmatan WiFi GoGo 2Ku dalam pesawat jenis Airbus A330 dan Boeing 777.

IKLAN

Emirates

Sementara, penerbangan Emirates bekerjasama dengan Thales untuk menyediakan internet berkelajuan 50Mbps di penerbangan pesawat Boeing 777X pada 2020.

Oleh itu penumpang di dalam dua penerbangan itu boleh tetap terhubung dengan internet selama penerbangan. Meskipun kepantasannya biasa sahaja, kehadiran akses internet di pesawat tentu dianggap sangat bermanfaat bagi para penumpang.

Tahun lalu, American Airlines bertukar perkhidmatan internetnya dari GoGo ke teknologi satelit ViaSat. Seterusnya, JetBlue menawarkan akses WiFi percuma kepada para penumpangnya.

Sementara itu, September lalu penerbangan Delta membuat penumpangnya boleh mengakses WhatsApp, Facebook Messenger, dan iMessage secara percuma.