Perhubungan awam, pengurus peribadi dan pembantu artis mempunyai tugas yang berbeza. Tugas pengurus artis atau lebih gemar dipanggil PA menguruskan hal peribadi dan mereka sangat rapat dengan artis. Manakala, perhubungan awam menjadi orang tengah diantara media dengan artis mereka.

Bagi mengukuhkan lagi industri hiburan agar berkembang dengan baik perlu adanya pengurusan yang berkesan. Tugas mereka perlu dilakukan menyelia hal ehwal perniagaan seorang artis, memberi nasihat, merancang kerjaya artis dan sebagainya.

Di Malaysia, bukan setakat artis yang akan mendapat perhatian media, ada juga kes di mana pengurus artis tersebut turut merasa tempias dari aura majikannya.

IKLAN

Antara pengurus artis yang paling popular sepanjang tahun 2017, sekaligus meraih pengikut yang ramai di Instagram.

1.Ahmad Iqbal Zulkefli (PA Dato Seri Vida)

Pemuda kelahiran Pasir Mas, Kelantan ini mula bekerja dengan DSV sebagai pegawai media dan pembantu peribadi sejak Jun lalu. Nama Iqbal menjadi sebutan orang ramai selepas isu terhadap dakwaan kononnya dia sebagai ‘anak ikan’ baru DSV.

https://www.instagram.com/p/BdBZW7_ncFS/?taken-by=ahmadiqbalzulkefli

Isu ini telah mendapat perhatian kebanyakan media arus perdana di Malaysia sehinggakan pasangan ini terpaksa mengadakan sidang media bagi menjelaskan hubungan mereka berdua.

Namun agak menyedihkan apabila, oleh kerana isu ini telah disensasikan,DSV  memberitahu sudah menukarkan jawatan Iqbal. Keputusan itu dibuat agar tiada lagi spekulasi liar mengenai hubungan mereka terus diperkatakan dan menjejaskan reputasinya sebagai seorang usahawan kosmetik terkenal.

Iqbal kini meraih jumlah pengikut mencecah puluhan ribu orang dan tersenarai antara Pembantu Peribadi paling popular di Malaysia.

2. Afeeq Iqnarcio (PA Janna Nick)

Nama pengurus artis kepada pelakon Janna Nick ini menjadi tular di media sosial selepas dia menyelar tindakan seorang wanita yang dikenali sebagai Nadia Azlan menuduh majikannya.

View this post on Instagram

Good Morning 😚

A post shared by Dato’Afeeq Iqnarcio Luis ™ (@afeeqiqnarcio) on

Janna Nick dituduh buat hal dengan penganjur satu acara di ibu kota. Dia dikatakan lewat tiba di lokasi dan memberi alasan mengenai kelewatannya itu. Tidak mendiamkan diri, sebagai pengurus Janna, Afeeq membalas tweet Nadia itu dan mengatakan dia tidak pernah pun menggunakan alasan ada kematian kerana kelewatan Janna. Afeeq juga meminta Nadia memadam tweet berkenaan dan bersemuka dengannya.

IKLAN

Sememangnya Afeeq bukanlah nama asing dalam dunia hiburan, dengan memiliki pengikut yang ramai di Instagram, beliau sangat berpengalaman menguruskan artis-artis ternama di Malaysia.

3. Rozi Razak (PA Dato Seri Siti Nurhaliza)

Dengan mempunya pengikut Instagram berjumlah 200k, orang kuat disebalik kejayaan Datuk Siti Nurhaliza Tarudin ini antara pengurus artis paling popular sejak zaman-berzaman.

Rozi yang menggunakan nama penanya Rozi Sang Dewi, pernah menuntut di bidang Penulisan Kreatif di Akademi Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) dan berpengalaman sebagai wartawan di meja am, politik dan hiburan di beberapa syarikat penerbitan sebelum menukar kerjaya sebagai pengurus Siti Nurhaliza pada 1999.

4. Nurinafilah Waharudin (PA Izzue Islam)

Bukan bergelar isteri sahaja, Awin telah menguruskan kerjaya seni pelakon dan penyanyi popular Izzue Islam termasuk bertindak sebagai pembantu peribadi. Nama Awin menjadi sebutan ramai peminat Izzue seleps dia dituduh bersikap ‘queen control’ apabila wanita berkenaan sering dilihat bersamanya ketika berada di lokasi penggambaran.

5. Melati (PA Dato Seri Aliff Sukri)

Pembantu peribadi pada Dato’ Aliff Syukri ini jadi popular kerana sikap yang dikatakan ‘kaki kipas’ . Dalam video yang dimuat naik Dato Aliff kebelakangan ini, pasti ada kelibatnya di samping Aliff.  Lebih mesra dipanggil Melati hampir enam tahun bekerja dengan Aliff. Melati sering dikecam netizen yang suka ‘overshadow’ video Aliff.

Namanya menjadi sebutan ramai pengikut Aliff di Instagram sehinggakan  ‘menyerang balas’ kecaman netizen dengan menayangkan hadiah mewah pemberian majikannya hasil dari ‘bodekannya’ itu. Kalau lihat jumlah pengikut Melati di Instagram, boleh tahan ramai juga!