Kejayaan selebriti bukan sahaja dilihat pada kejayaan karier mereka dalam industri hiburan, malah kejayaan mereka dalam pendidikan dan pelbagai bidang luaran turut menjadi perhatian.

Norzizi Zulkifli Bakal Bergelar Doktor

Selain Soo Winci dan Nazmi Nordin, terbaru pengarah terkenal Norzizi Zulkifli juga bakal bergelar doktor falsafah dari University of Wollongong (UOW), New South Wales, Australia. Berita gembira itu dikongsi Norzizi di Instagram miliknya dimana dia pada masa yang sama turut berkongsi pengalaman sepanjang mencapai cita-citanya untuk menamatkan pengajian doktor falsafah.

View this post on Instagram

Masa di tahun dua, saya nampak puncak gunung PhD itu, nak naik macam dah tak mampu ketinggiannya. Terlalu tinggi pula puncak tu. Sayup… Saya pandang ke bawah, nak turun jauh dah sangat pula. Saya tak mampu nak naik dan tak mampu pula nak berpatah balik. Saya cubalah panjat gunung itu. Injured. Panjatlah dengan kaki, lutut, siku, berpeluk pada hujung2 batu di gunung itu. Sesekali saya berhenti, nangis, sy tolak lagi badan saya naik ke atas, kadang2 curam, angin pun sejuk di malam yang gelap, saya panjat lagi dan bila saya sampai ke puncak itu, saya dengan keadaan baju buruk, compang camping, ada luka sedikit sebanyak di badan, tapi saya sampai. Ada kawan2 yang berjaya naik ke puncak dengan bajunya elok tanpa luka. Dia ada kebijaksanaan yg mbolehkan dia naik dgn jaya tanpa perlu teruk mcm saya. Itu mmg student yang pandai. Saya tgk kawan2 sy yg bijak and tamat pengajian dgn jayanya. Tapi saya, dengan teruknya nak naik ke puncak tuh! 😂😂😂😂. Saya mmg tiada kebijaksaan nak menggapai gunung itu. Hanya usaha dan sedikit semangat… dan tiap kali bila sy ke university dan sedang jalan ke bilik study sy ada sidang Konvokesyen, saya akan berhenti di sebuah sudut, berdiri memerhati graduan2 PhD yang sedang meraikan kejayaan mrk di garden university. Saya berdiri di belakang pokok2 bunga tu, sambil menitis airmata. Mampukah aku ke situ?! Bisik hati sy… then barulah sy jalan semula ke bilik study sy di uni. Sy selalu pesan pada kawan saya @sameeha_mj saya kata kat dia "Sam, kalu satu hari aku berjaya attend graduation 🎓 ini, kau ingatlah… aku lah kura-kura yang panjat gunung itu!!!" 😭😭😭🐢

A post shared by norzizi zulkifli (@norzizizulkifli) on

Dedikasi Untuk Bapa

Norzizi atau lebih mesra disapa sebagai Zizi, turut menyatakan rasa gembira setelah berjaya menamatkan jurnal nya dan mendedikasikannya kepada ayah nya yang tercinta yang juga pelakon veteran, Zulkifli Zain.

IKLAN
View this post on Instagram

Ooo hati remuk melihat ekspressi ini…. Dua bulan sblm submit June 2016, saya dah pulang ke tanah air, dah kena lapor diri kembali bertugas dan papa ketika itu baru tiga bulan kena stroke. Siang sy bekerja, malam dlm kul 11 atau 12 malam sy akan mula menyiapkan thesis sampai ke pagi dan papa di tingkat bawah akan memanggil anak2 utk melihat keperluannya dan sesekali kalu dia rasa sy tertidur di atas, dia akan memanggil2 saya utk pastikan sy tak tertidur. Kadang penat juga, saya menaip and kejap2 papa panggil, and sy turun and sy naik lagi menyambung penulisan dan kadang turun lagi 😀. Begitulah rutin antara 12 tengah malam ke 5/6 pagi. Tapi begitulah… saya sentiasa punya doa dari beliau… 😭 dia tak putus doa buat saya! 😭😭😭 doa itu hampir putus bila January 2016 papa diserang sakit jantung dan di ICU terus kritikal, sy masa tu masih di Australia dan sy terbang pulang malam itu jugak tatkala 2 bulan lg sy nk submit and pulang ke Msia. Tapi Allah makbulkan doa kami… aku tetap punya doa itu ke saat akhirnya perjalanan PhD ku… 😭 Alhamdulillah…. saya tahu, dia amat menantikan moment ini! 😭

A post shared by norzizi zulkifli (@norzizizulkifli) on

Melihatkan kejayaannya itu, netizen turut berasa sebak melihatkan reaksi muka Zulkifli yang jelas kelihatan bangga dan terharu akan kejayaaan anaknya itu. Tahniah Dr Norzizi Zulkifli! 

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry