Masih lagi mengenai Datuk Farid Kamil. Insiden minggu lalu bukan saja terkesan pada ahli keluarganya, malah rakan- akan artis turut berasakan hal yang sama dimana mereka yang mengenali Farid menolak dakwaan seperti yang digambarkan netizen memperlihatkan pelakon itu seperti terlalu jahat. 6 artis ini menerusi kenyataan yang dikeluarkan mereka percaya bahawa Farid tidak bersalah malah ada yang mengatakan bahawa pelakon Tombiruo ini menjadi mangsa buatan dan khianat orang.

1. Sofi Jikan

Pelakon ini antara yang paling rapat dengan Farid. Malah pada malam sebelum dia ditangkap, Sofi bersama – sama Farid telah membuat video secara langsung menerusi aplikasi Bigo.

“Dia seorang yang baik dan saya adalah antara orang yang rapat dengan beliau dan boleh dianggap sebagai abangnya. Dia berdepan dengan pelbagai masalah dan sedang berada dalam depresi. “Saya sedih bila ramai yang mengecam dia dengan pelbagai tomahan sedangkan tidak tahu apa sebenarnnya terjadi, kita tidak tahu apa yang terjadi. Lebih elok tunggu dia keluar dan bagi keterangan”

2. Sharnaaz Ahmad

Tidak peduli dengan apa yang diperkatakan netizen, sebaliknya Sharnaaz mengutuk sekeras-kerasnya pada individu yang telah menyebarkan laporan polis serta gambar Farid di dalam tahanan.

“Apa pun jadi pasai isu farid kamil, kepada musibat yg bocorkan gambar tu, semoga anda dibuka aib pulak di satu hari kelak.. maruah keluarga dia mana nak letak kamjat.. hari ni anda mungkin bahagia, bila tuhan nak duga belum confirm brader.. be strong farid..”

View this post on Instagram

Farid kamil adalah idola aku (anak halal) lakonan padu bro, dan dia adalah hero pertama aku berlakon dalam industri .. masa tu aku firstime shoot tele movie sparring dgn farid kamil.. dan dia seorang yg sgt baik.. cuma mula agak kerek sikit, tapi dah warm up terus jadi member.. apa aku nak cakap kat sini, aku sendiri banyak kali lakukan kesalahan bergaduh bertumbuk masuk mahkamah kena denda bla bla bla.. tetapi siapakah anda atau aku untuk menghukum pesalah? Anda juri tetap? Anda hakim? Anda ketua agama? Atau anda yg kena tibai? Tentu bukan, manusia melakukan kesalahan boleh dihukum TETAPI BUKAN MENGAIBKAN!!! .. farid gua tau lu bukan ini macam punya org, kami kawan kawan mesti support lu apa cara pun.. jgn ingat lu tak ada org belakang lu.. kami doa semoga Allah permudahkan dan ringankan dugaan hang dan family.. Dan pada diana danial, laki hang teruk kena ni, jgn give up diana.. kami sayang hangpa dua org.. kekuatan dia ada pada hang.masalah boleh selesai insyaAllah kalau sama sama matang dan redha.. Dan last aku nak cakap.. manusia yg hebat adalah manusia yg berani bangkit selepas tewas.. Dan aku percaya Farid manusia hebat itu… Dari seorang kawan – sharnaaz ahmad

A post shared by Sharnaaz Ahmad Basir Ahmad ™ (@sharnaazahmad) on

IKLAN

3. Ben Ali

Kisah DFKSusulan penahanan Dato Farid Kamil dua hari lepas . Ramai yang mengecam beliau dan melemparkan kata-kata…

Posted by Ben Ali on Friday, January 12, 2018

Mengejutkan! Itulah yang kami boleh katakan apabila Ben Ali telah menulis sebuah surat terbuka mengenai Farid. Malah dia turut memberitahu pelakon itu ada meminta pertolongannya sebelum ditangkap.

4. Izara Aishah

Meskipun tidak rapat dengan Farid, namun Izara Aishah berkawan rapat dengan Diana Danielle serta mendoakan yang terbaik untuk mereka. Sebelum ini, Izara pernah berlakon bersama Farid menerusi filem J Revolusi.

View this post on Instagram

Abang Farid and D. Stay strong . ♥️

A post shared by Izara Aishah Adib (@izaraaishahofficial) on

IKLAN

5. Zul Ariffin

Seorang yang positif! Meskipun tahu rakannya itu ditangkap, Zul yang pernah berlakon dengan Farid menerusi filem J Revolusi dan Tombiruo memohon mendoakan yang terbaik untuk Farid serta berharap penyelesaiannya berakhir dengan baik.

https://www.instagram.com/p/Bd2sdy5h2Ae/?taken-by=zul_ariffin

6. Azad Jasmin

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan oleh suami kepada Eira Syazira, Azad memohon kepada semua netizen terutamanya peminat beliau, untuk berhenti menyebarkan aib Farid serta turut memberi andaian jika keadaan pelakon itu terkena pada mereka sendiri.