Lanjutan kontroversi Neelofa memilih kelab malam terkenal di ibu negara, Zouk sebagai lokasi pelancaran koleksi tudung terbarunya baru-baru ini telah mendapat perhatian Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam).

Boleh Dikenakan Tindakan

Menerusi Timbalan Presiden Persatuan Guaman Hartanah Malaysia (HartaGuam), Salkukhairi Abd Sukor berkata, berdasarkan Seksyen 7 Akta Kesalah Jenayah Syariah, mana-mana individu yang menyebabkan agama dipandang hina, boleh disabitkan denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali. Namun jatuhnya dakwaan ini bergantung pada keputusan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP)

IKLAN

“Tindakan Neelofa itu bukan sahaja boleh memberi gambaran negatif terhadap wanita Muslimah yang bertudung tetapi juga secara tidak langsung boleh menjatuhkan kesucian agama Islam itu sendiri. Selepas ini pasti ada yang beranggapan wanita Muslimah boleh pergi dan menari di kelab malam, asalkan mereka memakai tudung. Ini persepsi yang silap dan perlu diperbetulkan kerana Islam mensyariatkan seseorang wanita itu perlu menutup aurat untuk menjaga maruah. Undang-undang sudah ada. Cuma ia terserah kepada MAIWP. Jika pihak berkuasa agama ingin mengekang perbuatan itu, tindakan undang-undang sewajarnya perlu diambil sebagai pengajaran terutamanya bagi selebriti yang mempunyai ramai pengikut seperti Neelofa,”

Mufti Puji Neelofa

Walaubagaimanapun, Neelofa sudah pun memohon maaf secara terbuka dan kenyataannya itu turut dipuji Mufti Wilayah, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri.

Malah Dr Zulkifli turut mencadangkan setiap syarikat yang menghasilkan tudung melantik seorang Penasihat Syariah untuk memastikan setiap keluaran tudung mematuhi syarak bagi mengelakkan perkara yang sama berulang kembali.

Sumber : Harian Metro