Perempuan mana yang tak terpesona lihat lelaki kacak. Lagi-lagi kalau lelaki tersebut ‘somebody’ dan berkarisma yang layak bergelar pemimpin negara.

murai.my cukup teruja sekali bila membaca satu berita di BH Online ini. Tiba-tiba terpikat kepada politik kerana ahli politik berkenaan mempunyai aura tersendiri dan daya penarik.

Ahli politik berkenaan adalah calon Parlimen Kuala Langat, Shahril Hamdan.

IKLAN

Jika sebelum ini kebiasaannya calon yang bertanding dalam pilihanraya dikuasai oleh golongan berusia namun kami di murai.my terpaksa menolak persepsi ini. Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) tahun ini menyaksikan kemunculan Shahril yang ditampilkan Barisan Nasional (BN).

Tak keterlaluan jika kami di murai.my katakan beliau “ahli politik yang boleh mencairkan hati” kerana keterampilannya yang sentiasa bergaya dan kacak. Jom lihat 7 hal menarik tentang Shahril yang layak digelar  Ahli Politik Paling Kacak di Malaysia.

1Mengetuai Biro Profesional Muda

Shahril Hamdan merupakan ahli jawatankuasa eksekutif Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia di mana dia mengetuai Biro Profesional Muda.

2CEO, Destini Oil Services

Berusia 32 tahun, Shahril juga merupakan Ketua Pegawai Eksekutif di Destini Oil Services, sebuah syarikat perkhidmatan minyak dan gas tempatan yang beroperasi di 5 buah negara sekitar Asia Tenggara dan Timur Tengah.

3Pegawai Dasar YB Khairy Jamaluddin

Sebelum ini, dia pernah bekerja sebagai jururunding strategi dan pengurusan di McKinsey and Company selama tiga tahun, pengurus penempatan di Teach For Malaysia selama beberapa bulan, dan menjadi pegawai dasar kepada YB Khairy Jamaluddin selama dua tahun—iaitu pekerjaan pertama Shahril sejurus selepas menamatkan pengajian sarjana mudanya.

IKLAN

4Cemerlang Dalam Akademik

Shahril merupakan lepasan jurusan Ekonomi di University of Manchester di bawah tajaan biasiswa Bank Negara Malaysia pada tahun 2008 dan dia meneruskan pembelajarannya di peringkat sarjana dalam bidang Etnik Kaum dan Kajian Pasca-kolonial di London School of Economics and Political Science dengan bantuan biasiswa penuh Chevening daripada Jabatan Luar dan Komanwel British.

5Keturunan Tok Sidang Majib 

Mempunyai darah keturunan Tok Sidang Majib yang keluarga besarnya kini bertapak di Sg Manggis dan Kathong.

6Peminat Newcastle

Shahril tetap setia menyokong kelab bolasepak Newcastle United walaupun kelab tersebut belum berkesempatan lagi untuk memenangi sebarang gelaran liga Perdana Inggeris.

7Sudah Berkahwin

Shahril sudah berkahwin dan akan menerima cahaya mata pertama pada bulan Julai 2018 ini.

Sumber Shahril Amdan Profil