15 Gambar ‘Bra Peluru’ Yang Digilai Ramai Wanita Di Era 40an

Mesti Baca

Curi Perhatian! 5 Selebriti Hollywood Memakai Gaun Pengantin Sewaktu Di Karpet Merah

Apabila mencari penampilan yang sempurna sewaktu di karpet merah, selebriti kebiasaannya akan memilih custom atau designer gowns. Kadangkala, sesetengah...

6 Pasangan Selebriti Korea Ini Bebas Daripada Sebarang Gosip

Beberapa pasangan suami isteri selebriti Korea ini sentiasa jauh daripada sebarang gosip. Perkahwinan mereka jarang mendapat berita yang negatif....

Produksi Bincang Mahu Gantikan Atau Kekalkan Ji Soo Dalam “River Where The Moon Rises”

Drama KBS, River Where The Moon Rises telah membatalkan penggambarannya hari ini , 4 Mac, dan sedang membincangkan sama...

Jenis bra apa yang biasa kita lihat zaman sekarang? Sudah pastinya, antara pilihan yang disukai wanita adalah wonderbra atau push-up bra. Namun tahukah anda, sebelum bra ini muncul, pada tahun 1940-an sehingga tahun 1950-an terdapat jenis bra unik yang sangat digemari oleh wanita di Amerika, iaitu bullet bra!

Diambil dari portal Vintage.es, berikut 15 gambar yang menunjukkan wanita muda, kebanyakannya pelakon Hollywood, yang memakai coli peluru dari antara 1940-an dan 1950-an. Macam aneh je kan?

Bullet bra atau bra peluru memiliki bentuk cup yang runcing dan dapat memberikan kesan yang seksi dan berlebihan pada payudara.

Bra ini sendiri dikenalkan kepada umum pada tahun 1949 oleh perusahaan pakaian dalam berasal dari Amerika bernama Maidenform.

Tren bullet bra semakin digemari sejak dipopularkan oleh bintang Hollywood. Antaranya seperti Patti Page, Marylin Monroe dan Lana Turner yang kemudian mereka dikenali sebagai “Sweater Girls”.

Disebut “Sweater Girls” kerana mereka biasanya menggunakan bullet bra dibalik sweater ketat agar payudara terlihat lebih menonjol.

Sejak dari itu bullet bra pun semakin terkenal dan dipakai oleh ramai  wanita.

Walaupun bra unik ini sangat popular di tahun 1950-an, tetapi ternyata popularitinya sudah mula menurun di tahun 1960-an kemudian digantikan dengan bentuk bra yang lebih natural.

Terkini

Kini CEO! ‘Ratu’ Saapuu Dedah Pernah Bergelar Mak Andam

Siapa sangka, usahawan semakin dikenali yang juga ketua pengarah eksekutif bagi jenama produk kesihatan kulit Saapuu, Rosniwati Beharom, 45...

Artikel Berkaitan