Baru sahaja ditayangkan di pawagam minggu lalu, namun Misteri Dilaila tampil unggul apabila menjadi sebutan ramai tatkala dikhabarkan mempunyai dua versi. Benar! Kami sudah menontonnya malah pelbagai persoalan timbul sehingga membuatkan anda terfikir apakah yang cuba disampaikan oleh pengarahnya, Syafiq Yusof.

6 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Untuk Menonton Misteri Dilaila 

Sebagai filem pertama di Malaysia yang mempunyai dua versi penghujung, ini juga merupakan filem pertama kami ulaskan sebagai dua gaya pandang yang berbeza. Sebelum itu, suka untuk kami tampilkan 6  perkara yang anda perlu tahu sebelum menonton Misteri Dilaila.

6Dua Versi Penghujung Yang Berbeza

Seperti yang sudah sedia maklum, Misteri Dilaila tampil dengan dua versi penghujung yang berbeza. Jika anda fikirkan ianya hanya berbeza sedikit ternyata silap! Untuk tahu kaitannya, anda harus menonton kedua-dua versi ini.

5Tidak Semua Pawagam Tayangkan Versi Yang Sama

Benar, tidak semua pawagam menayangkan versi yang sama atau punyai kedua-duanya. Semalam, pengarah Misteri Dilaila Syafiq Yusof telah mengeluarkan senarai rasmi senarai pawagam yang menunjukkan tayangan Volume 1 dan Volume 2.

4Pelbagai Genre Dalam Dua Versi

Seperti yang kami jelaskan, Misteri Dilaila tampil dengan dua versi penghujung yang berbeza. Untuk Volume 1 lebih ke genre  misteri, crime dan thriller manakala untuk Volume 2

IKLAN

3Cara Bezakan Filem Volume 1 Dan Volume 2 Misteri Dilaila

Ramai yang tertanya bagaimanakah ingin bezakan antara kedua-dua versi ini? Selain daripada tertera siri Volume pada logo Skop Production sewaktu ditayangkan,  perbezaan pembawaan watak juga turut diketengahkan. Spoiler alert!

Untuk volume 1, watak Zul Ariffin akan mati manakala Sasqia akan berjumpa dengan pegawai bank selain turut menyamar jadi anggota polis.

Untuk volume 2, watak Zul Ariffin terus hidup, Elizabeth Tan pula akan berjumpa dengan pegawai bank selain mati pada pengakhirannya.

2Senarai Pawagam Versi 1

1Senarai Pawagam Versi 2

Ulasan Misteri Dilaila 

Untuk ulasan volume pertama, barangkali anda kena luaskan fikiran terlebih dahulu kerana setiap jalan ceritanya perlu dihayati dengan jelas. Malah permainan Syafiq dalam meletakkan plot twist boleh dikatakan berjaya selain dibantu pelakon-pelakon utamanya, Zul Ariffin, Elizabeth Tan dan Sasqia Dahuri memainkan peranan. Namun begitu, disebalik sinematografi nya yang boleh dikatakan 80% sempurna, beberapa elemen dan aspek perlu diteliti semula. Antaranya seperti jump scare yang agak keterlaluan, slides (pembahagi) setiap babak yang sedikit pelik barangkali menjadi sebab untuk sedikit kecewa menontonnya.

IKLAN

Bagi Volume 2 pula, ianya agak sedikit relax. Barangkali kerana volume 1 membuatkan penonton harus berfikir. Jika dibandingkan antara kedua-duanya,suka untuk kami gariskan Volume 1 lebih ke arah fokus thriller dan sedikit elemen seram. Berbanding Volume 2, ianya terbalik dimnana elemen seram lebih ditonjolkan. Apa pun, syabas buat Syafiq kerana berjaya meletakkan satu lagi penanda aras buat industri perfileman negara!

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry