AI Gemini merupakan sebuah robot artificial intellegence yang mampu menghasilkan lukisan dakwat tradisional China yang dikenali sebagai ‘Shuimo’. AI Gemini ini adalah robot hasil ciptaan gabungan teknologi dan seni lukisan.

Foto: South China Morning Post

Penciptanya Victor Wong yang merupakan seorang artis seni daripada Hong Kong ini telah menjalankan kajian selama tiga tahun bagi menghasilkan AI Gemini ini. Hasil lukisan dakwat yang di hasilkan oleh AI Gemini ini menakjubkan.

IKLAN

Lihat saja style landskap yang di lukis oleh AI Gemini ini, jenis lukisan dakwat tradisional ini sukar dihasilkan kerana penggunaan dakwat air dan kawalan berus yang optimum adalah penting.

Foto: South China Morning Post

Dan ini dapat di lakukan oleh AI Gemini dengan mudah. Untuk menyiapkan satu hasil lukisan, AI Gemini menghabiskan masa sehingga 50 jam untuk menyiapkan lukisan di atas kertas lukisan tradisional yang dikenali sebagai kertas Xuan.

Selain itu, AI Gemini ini juga mempunyai sistem Random algorithm yang akan membuatkan robot seni ini menghasilkan karya seni yang tidak dapat di jangka oleh manusia!