India Mahu Apple Dan Google Blok Penggunaan Aplikasi Tik Tok?

Mesti Baca

Sekarang ini terdapat pelbagai aplikasi yang muncul di pentas digital seperti cendawan selepas hujan. Sayangnya aplikasi yang pihak developer bina telah di salah gunakan oleh segelintir pengguna dan ada yang memberi kesan negatif kepada pengguna.

Di India, Kementerian Teknologi Informasi dan Elektronik telah meminta Apple dan Google untuk blok aplikasi terkenal iaitu Tik Tok. Ini kerana kandungan di dalam aplikasi tersebut memiliki unsur negatif ke atas pengguna di sana.

Foto: Pan Daily

Tambahan lagi had umur bagi menggunakan aplikasi ini di buka kepada umur 13 tahun dan ke atas. Pada awalnya, had umur yang diletakkan bagi menggunakan aplikasi Tik Tok adalah 16 tahun ke atas.

Foto: Adage India

Tetapi sejak pada tahun 2018, had umur bagi aplikasi Tik Tok ini telah diubah dan ianya di khuatiri memberi impak negatif ke atas golongan belia jika aplikasi ini di salah gunakan.

Foto: CNN

Mungkin segelintir masyarakat berasakan penggunaan aplikasi Tik Tok ini adalah perkara remeh. Tetapi jika dari awal lagi golongan belia berumur 13 tahun terlalu kerap menggunakan aplikasi ini dan seterusnya menjadi terlalu taksub, ianya akan memberi pengaruh yang tidak baik ke atas pemikiran serta masa depan belia tersebut.

Aplikasi yang sedia ada ini, janganlah di salah guna sehingga mampu menjejaskan kehidupan dan pengguna juga harus mengimbangi penggunaan aplikasi ini dan jangan mudah terpengaruh dengan elemen-elemen yang bersifat sementara ini.

SourceLiputan6

Terkini

Rahsia Kecantikan Kulit Glowing Pelakon Bollywood – Kareena Kapoor

Siapa yang tidak mengenali pelakon cantik Bollywood ini, Kareena Kapoor. Pelakon filem Kabhie Kushie Kabhie Gham ini walaupun usianya...

Artikel Berkaitan