Ajak Bersatu Untuk Makan! Petisyen Beri Kesedaran Kepada Netflix Ditubuhkan

8

Setiap negara mempunyai identiti makanan yang tersendiri. Mungkin kita membezakan sesuatu negara atau kawasan berdasarkan budaya masing-masing yang tersendiri. Sempena menyambut hari kemerdekaan yang ke-62, satu petisyen #bersatuformakan dalam talian di laman web change.org telah diwujudkan.

Petisyen ini bertujuan bagi mendapatkan pertolongan dari rakyat Malaysia supaya menyokong usaha menayangkan video tentang kepelbagaian dan keunikan makanan di Malaysia dan kemudiannya disiarkan menerusi Netflix.

Sebelum ini Netflix pernah menyiarkan keunikkan makanan diseluruh dunia termasuk di Singapura namun sedihnya, keunikan makanan Malaysia masih belum di beri peluang untuk di ketengahkan.

“Singapura yang negaranya kecil pun ada ditonjolkan, inikan pula kita. Ini satu kesedihan kepada makanan Malaysia yang sudah lama menjadi satu simbol ikatan, perpaduan, kebanggaan malah sudah sebati dalam budaya kita.” tulisnya dalam keterangan di petisyen tersebut.

Petisyen itu dimulakan oleh BFM 89.9 dengan menggunakan tajuk Bersatu For Makan dan tandatangan petisyen ini supaya Netflix akan sedar tentang hal ini dan tayangkan video keunikan makanan Malaysia sebagai salah satu siri Street Food mereka!

Setakat jam 12 tenghari tadi, petisyen itu telah berjaya mengumpulkan hampir 10,000 tandatangan. Sebagai rakyat Malaysia, jom sama-sama menandatangani petisyen untuk #BersatuForMakan.

IKLAN