Victoria’s Secret (VS) terkenal sebagai salah satu jenama pakaian wanita paling terkenal di dunia mahupun di Malaysia. Jenama ini  sentiasa mempamerkan oleh model-model antarabangsa yang berpengalaman. Mungkin kerana itu, ramai yang ingin bekerja di VS.

Ini kerana banyak kemudahan yang akan diperoleh ketika bekerja di VS. Walaubagaimanapun, seperti bekerja di tempat lain, setiap pekerja yang memperoleh pendapatan dari syarikat yang diasaskan oleh Roy Raymond ini masih harus menghadapi keadaan yang tidak menyenangkan.

IKLAN

Salah seorang daripada mereka, bekerja berjam-jam dan berurusan dengan orang yang kadang-kadang menjengkelkan.

Seperti yang dilaporkan oleh Moneyversed.com, beberapa bekas pekerja VS berkongsi pengalaman mereka bekerja di butik terbesar di Amerika Syarikat itu.

Mereka mendakwa, sewaktu bekerja di VS boleh jadi stres, tetapi juga boleh jadi satu pengalaman yang menarik. Nak tahu apa? Lihat selanjutnya di sini:

1Pakai Headset Untuk Bergosip

Seorang pekerja VS dalam menjalankan tugas setiap hari berkeliling diharuskan memakai headset (alat pendengar). Siapa sangka, headset yang dikenakan mereka itu bukan hanya untuk berkomunikasi satu sama lain, tapi juga bisa dimanfaatkan untuk bergosip.

Seorang bekas pekerja mendakwa rakan sekerjanya juga menggunakan headset untuk bercakap secara diam-diam tentang pengunjung atau pelanggan. Mereka biasanya menggunakan kemudahan untuk memberi amaran kepada orang lain tentang pengunjung yang mencurigakan.

2Tiada Jadual Kerja Yang Tetap

Bekerja di VS, bermakna seorang pekerja mesti bersedia untuk kerja Shift. Tetapi, sewaktu bertugas mengikut giliran,  kadang-kadang berubah mengikut keperluan atau setiap pekerja harus bersedia jika dipanggil dan diminta untuk masuk pada bila-bila masa.

3Lelaki Main Kayu Tiga

Seorang bekas pekerja mendedahkan, setiap tahun, terutama pada masa Hari Kekasih dan Krismas, lelaki akan datang ke kedai mencari hadiah.

Mereka juga boleh mengetahui siapa pelanggan lelaki yang membeli untuk isteri mereka  dan yang membeli untuk skandal atau perempuan simpanan.

IKLAN

“Dalam beberapa kes, ada lelaki yang mengambil dua keping produk yang sama tetapi dengan saiz yang sangat berbeza, kemudian membelinya. Sesetengah rakan sekerja telah mendengar mereka bercakap tentang hal itu, “jelasnya.

4Pekerja Boleh Dapat Produk Percuma Atau Diskaun 30%

Setiap pekerja yang mula bekerja akan mendapat satu bra percuma. Bukan itu sahaja, setiap kali produk baru dikeluarkan, setiap pekerja boleh mendapatkannya dengan diskaun yang besar. Seorang pekerja berkata, sepanjang minggu sebelum cuti, pekerja mendapat diskaun 30% untuk semua produk setiap hari.

Walau bagaimanapun, kelebihan ini boleh berbeza-beza dari satu butik yang lain dan tidak semestinya untuk di semua kedai.

5Bekerja di bahagian fitting room adalah mimpi buruk

Fitting room atau bilik persalinan adalah tempat bagi setiap pelanggan untuk mencuba semua produk pakaian dalam yang telah dipilih dan akan dibeli.

Bagaimanapun, setiap pekerja VS umumnya tidak menyukai kawasan ini. Kerana, ramai pelanggan boleh melakukan perkara-perkara yang tidak dijangka, seperti ada pasangan yang ditangkap cuba melakukan hubungan seks di dalam bilik persalinan, malah ada yang tak bertanggungjawab membiarkan barang-barang yang mahal bertaburan di atas lantai.

Itulah lima rahsia pengalaman pekerja VS yang pada umumnya tidak diketahui orang. Rupa-rupanya, di belakang setiap pekerjaan selalu ada pengalaman yang menarik kan?