Di Malaysia, rata-rata sudah mengetahui bahawa kos membuat pasport tidaklah terlalu mahal iaitu RM200 dan pasport anda akan aktif selama tempoh 5 tahun lamanya. Sebagai rakyat Malaysia kita seharusnya bersyukur kerana harganya tidak begitu membebankan jika dibanding dengan barisan negara ini mempunyai harga mahal untuk membuat pasport.

IKLAN

Jom semak secara langsung senarai negara dengan kos pasport paling mahal di dunia, menurut Telegraph.uk

8Singapura

Kredit Foto: Global Travel Images

Negara pertama dalam senarai kos pasport paling mahal di dunia ialah Singapura. Seperti yang kita tahu, kebanyakan rakyat Singapura sendiri hidup di atas garis kemiskinan atau mempunyai taraf kehidupan yang baik.

Jadi tidak hairan jika untuk memohon pasport, kerajaan Singapura menetapkan harga yang cukup tinggi. Dianggarkan bahawa harga purata yang ditanggung oleh rakyat Singapura membuat pasport sekitar £43.88 pounds iaitu setara dengan RM 231.26

7United Kingdom

Kredit Foto: World Atlas

Selain itu, terdapat negara asal Ratu Elizabeth II, iaitu United Kingdom. Di negara ini juga untuk memohon kos membuat pasport agak mahal.

Untuk kos pasport sendiri sekitar £85 pounds atau setara dengan RM447.98 untuk orang dewasa dengan jumlah 50 halaman.

6Amerika Syarikat

Kredit Foto: Tetra Tech

Pasport keenam paling mahal di dunia diduduki oleh negara Amerika Syarikat. Dengan populasi 327 juta, kos purata membuat pasport di negara itu, ia dicatatkan pada sekitar £86.6 pounds atau sekitar RM 456.41

5Kanada

Kelima, ialah negara jiran kepada Amerika Syarikat, iaitu Kanada. Negara ini adalah salah satu negara di dunia yang membolehkan warganya mempunyai  2 kewarganegaraan yang sama seperti Amerika Syarikat.

IKLAN

Dasar itu menjadikan penduduk di sana dari pelbagai budaya bercampur dari Perancis ke Britain yang semuanya berkumpul di negara Kanada.

Manakala kos pasport di Kanada adalah sekitar £90 pounds atau bersamaan dengan RM 474.33 untuk jangka waktu 10 tahun.

4New Zealand

Kredit Foto: Interest.co.nz

Duduk di kedudukan keempat adalah New Zealand yang termasuk dalam benua Oceania bersama dengan Australia. Salah satu daripada pendapatan terbesar yang diperoleh oleh kerajaan New Zealand dalam bajet kerajaannya berasal dari sektor pelancongan.

Harga pasport sendiri mencapai £94 pounds atau sekitar RM 495.41 untuk orang dewasa.

3Turki

Kredit Foto: Islampos

Duduk di urutan ketiga paling mahal ialah negara di mana bahagian rantau ini termasuk di Asia dan sebahagiannya di Eropah. Kerajaan Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan menentukan harga yang ingin membuat pasport dengan kos purata sekitar £142.89 pounds atau sekitar RM 753.08.

2Australia

Kredit Foto: Silversea

Kedua termahal jatuh kepada negara yang popular dengan binatang Kangaroo, iaitu Australia. Negara ini ternyata mempunyai kos membuat pasport agak mahal mencapai £157.62 pounds atau setara dengan RM 830.71.

Sama seperti Amerika Syarikat, New Zealand, Kanada, Switzerland dan Turki, Australia juga mengiktiraf penduduk yang mempunyai 2 kewarganegaraan.

1Syria 

Siapa sangka, Syria yang sedang dilanda perang juga dikira memiliki salah satu pasport paling mahal di dunia, rakyat di negara tersebut dikenakan kos  memperbaharui pasport sebanyak £287 pounds iaitu sekitar RM 1512.59

Nah, itu sedikit maklumat mengenai kos membuat pasport paling mahal di dunia. Dari lapan negara, jadi bersyukurlah negara kita masih murah untuk buat pasport.

Artikel SebelumnyaMazleela Akui Lakukan Kesilapan Ketika Persembahan
Artikel SeterusnyaLiam Hemsworth Sudah Temui Pengganti Miley Cyrus
Tidak terlalu lama dalam bidang penulisan. Bolehlah setakat mahu untuk berkongsi pendapat dan info. Memang suka menulis untuk dikongsi bukannya dikecam.