Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia, angka bunuh diri di Korea Selatan berada pada tahap tertinggi iaitu ke-10, dan berada di tempat pertama dalam Organisasi Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD)  diikuti negara Lithuania di urutan kedua.

IKLAN
Foto: oecd.org

Malah pada tahun 2012, bunuh diri adalah punca kematian keempat di kalangan penduduk Korea Selatan. Di sini murai.my merungkai, dalam statistik tersebut, artis Korea antara yang memutukan untuk bunuh diri akibat gangguan kesihatan mental. Lihat senarai di bawah;

8Choi Jin-Sil (24 Disember 1968 – 2 Oktober 2008)

Jin-Sil ditemui mati dengan menggantung diri di kediamannya pada 2 Oktober 2008.

Choi Jin-sil adalah seorang pelakon yang mempunyai kerjaya luar biasa hebat. Beliau telah terlibat dalam beberapa projek drama, seperti My Love, My Bride (1990), Jealousy (1992), My Rosy Life (2005), dan The Scandal of My Life (2008). Dia juga terlibat dengan rancangan realiti sendiri berjudul ‘Truth & Lie’.

Walau bagaimanapun, hidupnya berubah apabila bekas pengurusnya, Bae Byeong-Su, yang merupakan seorang yang berpengaruh di bidang hiburan, dibunuh pada tahun 1994. Jin-Sil disyaki menjadi suspek dalam pembunuhan itu dan sejak itu telah menerima fitnah daripada orang yang tidak dikenali.

Beberapa kali dia mengalami tekanan kerana disyaki menjadi penyebab kematian orang yang rapat dengannya, Jin-Sil ditemui mati dengan menggantung diri di kediamannya pada 2 Oktober 2008.

7Park Yong-Ha (12 Ogos 1977 – 30 Jun 2010)

Park Yong-Ha, Pelakon Winter Sonata ini, ditemui mati menggantung dirinya dengan kabel pengecas camcorder.

Park Yong-Ha adalah penyanyi yang berjaya, tetapi hidupnya berubah menjadi gelap. Yong-Ha ditemui mati di kediamannya. Yong-Ha yang pernah berlakon dalam drama Winter Sonata sebagai Kim Sang-hyeok dengan Bae Yong-joon dan Choi Ji-woo, menggantung dirinya dengan kabel pengecas camcorder.

Sebelum mengeluarkan album Jepun dan mengadakan konsert di Korea dan Jepun, Yong-Ha berjuang dalam menguruskan syarikat hiburannya, kerjayanya, dan bapanya yang mempunyai kanser.

6Jang Ja-Yeon (25 Januari 1980 – 7 Mac 2009)

Jang Ja-Yeon membunuh diri dengan menggantung diri di rumahnya.

Kematian Jang Ja-Yeon masih diperkatakan. Dia dikenali sebagai Sunny, salah seorang aktres dalam Boys Before Flower.

Jang Ja-Yeon membunuh diri dengan menggantung diri di rumahnya. Kematiannya menjadi hangat diperkatakan apabila ada dakwaan bahawa Jang menderita kerana pelecehan seksual dan fisikal yang beliau terima sepanjang kariernya.

IKLAN

Jang Ja-Yeon dipaksa oleh agensinya melakukan hubungan seks dengan beberapa pegawai VIP, termasuk pengarah, eksekutif media, dan CEO dan diseksa apabila dia tidak melaksanakan arahan dengan betul.

5Jeong Da-Bin (4 Mac 1980 – 10 Februari 2007)

Da-Bin ditemui tergantung dengan tuala di rumah teman wanitanya di Gangnam.

Jeong Da-Bin mula-mula dikenali dari siri TV, Rooftop Room Cat. Kemudian dia menjadi pelakon utama dalam filem pertamanya, He Was Cool (2004). Da-Bin mengambil bahagian dalam banyak projek filem dan drama sehingga tahun 2005.

Selepas itu Da-Bin tidak mempunyai drama atau filem lagi. Dikatakan kerana tekanan, Da-Bin ditemui tergantung dengan tuala di rumah teman wanitanya di Gangnam. Telah didedahkan bahawa Da-Bin kelihatan menderita akibat kemurungan yang teruk.

4U; Nee (3 Mei 1981 – 21 Januari 2007)

U; Nee atau nama sebenarnya Lee Hye-Ryeon, adalah artis berbakat generasi pertama dalam industri K-Pop. Dia boleh menyanyi, rap, tarian, dan juga berlakon. Lee menukar namanya secara sah kepada Heo Yoon sebelum memulakan debutnya sebagai seorang artis profesional dan juga menggunakan nama pentasnya, U; Nee.

Dia muncul pada tahun 2003 sebagai penyanyi tarian. Dalam banyak lagunya, dia juga mengisi bahagian rap. Dua dekad kemudian, agensinya memutuskan untuk mengiklankan U; Nee sebagai penyanyi seksi. Dia kembali ke pentas dengan lagu R & B yang dinamakan Call Call Call.

Untuk menjual lebih banyak imej barunya, U; Nee terpaksa menjalani beberapa pembedahan plastik, termasuk pembesaran payudara, dan sedikit perubahan pada hidung dan dagunya. Pada tahun 2007, U; Nee memutuskan bunuh diri dengan menggantung dirinya sendiri akibat kemurungan, tekanan daripada populariti dan masalah peribadi.

3Lee Eun-Ju (22 Disember 1980 – 22 Februari 2005)

Lee Eun-Ju bunuh diri dengan pergelang tangan dikelar dan menggantung diri di apartmennya di Bundang, Seongnam.

Lee Eun-Ju memegang watak utama dalam filem terkenal bertajuk Virgin Stripped Bare By Her Bachelors. Penampilannya sangat memukau, dia meninggalkan kesan yang sangat dalam dari pendapat pembuat filem Korea. Pelakon utama mengecapi banyak kejayaan sebelum dia dilaporkan mati pada tahun 2005.

Difahamkan bahawa watak lakonan dalam Surat Scarlet 2004 telah membebankan hidupnya. Dalam filem itu, Lee diharuskan melalui adegan bogel dan menghantui dirinya.  Seperti yang didedahkan oleh keluarganya, sepanjang tahun itu Lee mengalami kemurungan yang teruk, penyakit mental, dan kesukaran untuk tidur.

Pada malam 22 Februari 2005, hanya beberapa hari selepas tamat pengajiannya dari Universiti Dankook, Lee bunuh diri dengan pergelang tangan dikelar dan menggantung diri di apartmennya di Bundang, Seongnam.

2Kim Daul (31 Mei 1989 – 19 November 2009)

Kim Daul bunuh diri dengan menggantung diri dan meninggal dunia di apartmennya di Paris pada 19 November 2009.

Kim Daul merupakan seorang model yang agak popular di Korea Selatan pada zamannya. Ketika berusia 17 tahun ketika dia muncul di muka hadapan majalah Vogue Korea.

Model muda ini telah bekerjasama dengan beberapa jenama terkenal seperti Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood, Chanel, Alexander McQueen, dan Christopher Cane selepas membuat debut catwalk antarabangsa di Paris Fashion Week pada tahun 2007. Tetapi di belakang kemasyhuran dan kemewahan, Kim Daul sebenarnya kesepian.

Kim Daul bunuh diri dengan menggantung diri dan meninggal dunia di apartmennya di Paris pada 19 November 2009. Difahamkan bahawa dia merasa tertekan oleh perniagaan dan hubungan dengan kekasih tidak baik. Sebelum kematiannya, beliau menulis beberapa mesej yang menggambarkan keputusan untuk membunuh diri.

1Sulli (29 Mac 1994 – 14 Oktober 2019)

Terbaru, amat mengejutkan apabila mendengar berita Choi Jin-ri, atau lebih dikenali sebagai Sulli, ditemui mati di kediamannya di daerah Seongnam pada Isnin yang lalu.

Seperti yang dilaporkan oleh Yonhap News Agency, insiden ini dilaporkan oleh polis tempatan. Menurut polis, wanita berusia 25 tahun itu ditemui mati oleh  seseorang dari agensinya, SM Entertainment sekitar 3 pagi waktu setempat. Mereka segera melaporkan kes itu kepada polis.

Dalam salah satu program ‘Truth Store’ pada Oktober ini, Sulli mendakwa mengalami kesukaran semasa menjalani masa lalunya. Dalam program itu, beliau menjelaskan sebab dia keluar dari f (x), serta pengakuannya saat menderita sindrom populariti yang melampau dan gangguan panik.