Beberapa hari yang lalu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) yang juga pengarah popular, Ahmad Idham Ahmad Nadzri dikecam hebat oleh pengguna media sosial selepas mengutarakan pendapatnya yang mahukan kandungan dalam platform penstriman video, Netlix ditapis.

Mahu Kandungan Netflix Ditapis 

Menurut Ahmad Idham, kandungan tersebut harus menjalani tapisan kerajaan kerana mengandungi kandungan yang agak sensitif dan tidak wajar ditonton apatah lagi buat kanak-kanak. Tidak lama kemudian, Ahmad Idham sekali dikecam sehingga trending di laman Twitter selepas dikatakan pihak FINAS bersetuju untuk bekerjasama dengan sebuah platform penstriman video tempatan yang dikenali sebagai Aflix.

IKLAN

Gara-gara kerjasama itu, netizen memberi pelbagai maklum balas yang agak mengecewakan sehingga ada yang mendakwa pengarah tersebut seperti sengaja menimbulkan idea tersebut kerana ingin menaikkan jenama platform tersebut.

Sharifah Sakinah Bantah Idea Ahmad Idham 

Dalam perkembangan lain, idea tersebut turut mendapat perhatian dari pelakon, Sharifah Sakinah yang meluahkan rasa tidak puas hari setelah kandungan Netlix dicadangkan menjalani proses tapisan. Menurut Sakinah, dia akui di dalam platfom itu barangkali terdapat kandungan yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. Namun baginya, semua itu boleh dikawal dengan ciri dan langkah keselamatan kandungan yang sememangnya boleh ditetapkan oleh pengguna.

View this post on Instagram

Today, CEO Finas suggest the Government to filter Netfix content which I strongly disagree. Yes some content are not suitable for younger minds but you can use the security PIN feature whatt. For parents who are concerned with this paid internet app, you can set password to avoid kids viewing or simply just don't subscribelahh. Please jangan kacau Netflix. If the government wants to ban or filter Netflix I'm gonna baring depan finas tu dengan kawan2 ramai2. Boleh singgah zoo negara sekali…. Cause it is unfair and inconsistent, what about app like Wechat or Youtube???? To the CEO of Finas, I really miss your old dramas like Cinderella that inspire me to become TV actress. Who can forget the romance scenes and all the pegang2, dancing2 that I watched when I was child on the unfiltered national TV.

A post shared by Sharifah Sakinah Al-Khaired (@sharifah_sakinah) on

Jelas pelakon itu sambil berseloroh dia sanggup menyuarakan bantahan dengan baring di hadapan bangunan FINAS bersama dengan rakan-rakan lain yang bersependapat dengannya. Rata-rata pengikut Sakinah di laman Instagram turut bersependapat dengannya kerana menganggap idea tersebut seperti tidak adil buat pengguna seperti mereka.