Laman media sosial seperti WhatsApp dan Facebook selalunya digunakan untuk berkongsi aktiviti sehari dan tujuan komunikasi. Sama seperti, Reynhard Sinaga si ‘Predator’ yang dituduh merogol ratusan lelaku menggunakan media sosial untuk memparakan keadaan lelaki yang diperkosa.

Reynhard Sinaga dijatuhi hukuman minimum 30 tahun kerana disabitkan kesalahan 48 lelaki di England. WhatsApp dan Facebook nampaknya merupakan cara yang dia menunjukkan mangsa-mangsanya.

IKLAN

Itulah kenyataan yang didedahkan di mahkamah British, seperti yang dilaporkan oleh beberapa media tempatan di sana. Reynhard sememangnya dikenali mengikuti kumpulan gay WhatsApp.

Dalam perbualan itu, ternyata Reynhard suka berkongsi beberapa hal di WhatsApp mengenai lelaki yang dia bawa ke bilik apartmennya. Tetapi rakan-rakan gay Reynhard menurut polis tidak tahu bahawa perbuatannya itu adalah jenayah dalam bentuk rogol.

Gemarkan Lelaki Heteroseksual

Salah satunya seperti dilaporkan oleh Dailymail, dalam perbualan di  WhatsApp itu seolah-olah Reynhard begitu mudah mengajak lelaki heteroseksual (lelaki straight) melakukan hubungan sejenis atau homoseksual.

Padahal Reynhard melakukannya dengan paksaan atau tindakan pemerkosaan tanpa rela.

Tunjuk Gambar Mangsa Di Whatsapp

Dalam perbualan WhatsApp pada bulan Julai 2015 itu, seorang rakan berkata dia kagum bahawa Reynhard sering bertukar ganti pasangan.

Reynhard memberitahukan seorang temannya bahawa dirinya akan hidup sendirian dan temannya menjawab;

“Kamu boleh dapatkan lelaki straight (heteroseksual), sayang,” ujar seorang teman dalam percakapan itu.

Reynhard pun ketawa menanggapi chat temannya itu sambil mengirimkan foto-foto korban yang telah diambilnya beberapa jam setelah pemuda itu tidak sedarkan diri.

“Hahahah, maksudmu seperti ini?” tulis Reynhard sambil mengirimkan foto-foto tersebut.

Guna Ramuan Sihir Hitam?

Rakan-rakannya hanya menganggap bahawa Reynhard seorang yang pandai berkata-kata sehingga berjaya menjerat mangsanya.

Semua kenyataan Reynhard di WhatsApp dianggap sebagai jenaka, walaubagaimanapun Reynhard menyebut dia hanya memberikan minuman untuk membuatkan mangsa jadi tidak sedar diri.

IKLAN

“Ramuan sihir hitam. Manchester adalah kota ajaib. Kota percintaan gay romantik. Ambillah ramuan rahsia saya ini, saya akan membuat kamu jatuh cinta. Setitis sudah cukup” kata Reynhard.

Kawan chat-nya menjawab, “Sihir Hitam ya yeah! Rey makes drink potion of gay love haha.”

“I know. I want the formula,” sahut kawannya yang lain yang mahukan rahsia minuman itu

Screenshot Gambar Mangsa di Facebook

Kelakuan Reynhard juga dapat dijejaki pihak polis menerusi Facebook. Mahkamah mendedahkan bahawa pihak polis sedang mencari mangsa dari screenshot Facebook pada telefon bimbit Reynhard.

Ternyata Reynhard selalu membuka halaman Facebook mangsanya kemudian dia mencetak sebagai koleksi. Dia juga mengambil barang-barang kecil seperti kad ATM, SIM, kad pelajar, dompet, jam tangan dan juga telefon bimbit.

Mahkamah di Manchester menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup minimum 30 tahun dari 159 tuduhan kerana merogol 48 orang. Tetapi bilangan mangsa dianggarkan lebih daripada itu.