Berita yang mengejutkan datang dari pasangan Putera Harry dan isterinya, Meghan Markle. Kedua-duanya dikhabarkan akan mengundurkan diri sebagai anggota senor dari keluarga diraja.

Berita mengejutkan ini dikongsikan kepada orang awam menerusi akaun @sussexroyal rasmi, Khamis (9/1).

Menurut kenyataan di Instagram rasmi mereka, Putera Harry dan Meghan telah membuat keputusan selepas berbincang selama berbulan-bulan sehingga akhirnya membuat keputusan untuk menarik diri dari ahli-ahli keluarga diraja. Kedua-duanya juga berkata mereka akan cuba membahagikan masa mereka antara Britain dan Amerika Utara.

IKLAN

“Selepas beberapa bula mengadakan perbincangan dalaman, kami telah memutuskan untuk membuat peralihan tahun ini dalam mengukir peranan progresif baru dalam institusi ini,” jelasnya.

“Kami merancang akan membahagikan masa antara Britain dan Amerika Utara. Dengan cara ini membolehkan kami membesarkan anak kami dengan penghargaan atas tradisi kerajaan tempat ia dilahirkan, “tulis Sussex Royal,” katanya.

“Selain itu,  kami sekeluarga dapat memberi tumpuan kepada fasa seterusnya, termasuk pelancaran yayasan amal terbaru kami,” tulis Sussex Royal.

Seperti yang dilaporkan oleh TMZ, keluarga Putera Harry sebenarnya akan berpindah ke Kanada, Amerika Utara. Negara di mana Meghan Markle dibesarkan.

Di Kanada, pelakon itu juga pernah menjayakan siri ‘Suits’ dan dia memiliki sebuah rumah. Dengan meninggalkan tugas mereka sebagai anggota senior kerajaan, Harry dan Meghan tidak akan lagi menjalani pelbagai aktiviti diraja.