Profesor di University of Arizona, Charles Gerba, PhD, berkata telefon pintar adalah objek paling kotor yang ditemui setiap hari. Telefon pintar itu dipegang setiap hari sehingga meninggalkan bakteria yang dapat menyebabkan penyakit.

“Sangat jarang orang membersihkan telefon bimbit mereka, jadi kuman dan bakteria terus berkumpul dan berkumpul, termasuk E. coli, influenza, dan MRSA,” kata lelaki itu yang dijuluki Dr. Germ (germ), dipetik dari Phys.

Pada tahun 2017, para penyelidik di University of Arizona menjalankan penyelidikan mengenai kuman pada telefon pintar kepunyaan pelajar sekolah menengah, dan mendapati peranti mereka membawa 10 kali lebih banyak bakteria daripada tempat duduk tandas.

IKLAN

Bayangkan betapa banyak masa yang anda habiskan menyentuh, menggosok dan melekat pipi anda pada objek itu. Bukan setakat itu saja, ia juga menjadia penyebab tersebarnya bakteria kepada orang lain.

“Kebanyakan telefon bimbit dilengkapi dengan skrin sentuhan, dan kuman mudah tersebar dari telefon bimbit anda ke tangan dan muka anda, meningkatkan kemungkinan jangkitan,” kata ahli mikrobiologi itu.

“Kami sentiasa berhubung dengan telefon bimbit, dan telefon bimbit menghabiskan banyak masa di dekat muka dan mulut kita,” katanya.

Sangat penting untuk tidak membawa telefon ke bilik mandi dan sentiasa mencuci tangan anda  supaya kebersihan sentiasa dikekalkan.

Berikut adalah empat cara untuk membersihkan telefon bimbit tanpa merosakkan peranti anda.

1Kain microfiber

Salah satu cara paling mudah untuk membersihkan telefon anda, terutamanya selepas orang lain  menyentuh skrin, adalah dengan mengelapnya.

Walau bagaimanapun, kata Gerba, hujung baju tidak cukup untuk membersihkan skrin, ia memerlukan kain microfiber. Anda boleh menyimpan kain microfiber di dompet dan boleh menggunakannya untuk membersihkan telefon dengan mengelapnya.

2Gosok dengan Alkohol dan Air

Untuk kadar pembersihan yang lebih baik, Gerba mengesyorkan mencuba campuran alkohol (60 peratus) dan air (40 peratus) untuk menggosok pada telefon bimbit. Perlu diingatkan, jangan semburkan campuran larutan pada telefon bimbit, kerana ia boleh merosakkan telefon bimbit.

“Perlahan-lahan lap telefon untuk membunuh bakteria dan gunakan sudut kering kain untuk mengeluarkan cecair yang berlebihan dalam telefon bimbit anda,” tambah Gerba.

3Tisu Basah

Jika kita mahu cara yang lebih praktikal, tanpa perlu membuat larutan alkohol dan air, kita boleh cuba menggunakan tisu basah yang biasanya dijual dalam paket.

IKLAN

Walau bagaimanapun, kita perlu berhati-hati menggunakannya pada telefon bimbit. Tisu pembasmian boleh menjadi pilihan yang lebih baik untuk digunakan mengelap sarung telefon bimbit.

4Cairan Pembersih tangan

Salah satu cara terbaik untuk kekal bebas kuman dan tidak berjangkit adalah untuk mencuci tangan anda dengan kerap. Pastikan menggunakan sabun dan air suam untuk dibilas selama sekurang-kurangnya 20 saat.

Menggunakan Hand Sanitizer juga merupakan idea bagus untuk memastikan tangan anda bersih dari sebarang kuman dan bakteria.