Sebagai rakyat Malaysia, nasi lemak adalah perkara pertama yang tercetus di minda sekiranya ditanyakan mengenai makanan kegemaran dan nasi lemak merupakan harta negara yang dinikmati oleh semua lapisan masyarakat.

Dalam mengekalkan keaslian dari segi rasa dan elemen-elemen penting yang terdapat pada nasi lemak, kebanyakkan peniaga telah memberikan kelainan pada hidangan ini.

Berikut adalah 5 jenis nasi lemak hibrid yang perlu dicuba oleh pencinta nasi lemak.

IKLAN

1Kek Keju Nasi Lemak

Cheesecake via tripzilla

Walaupon ramai di antara kita meragui mengenai rasa kek ini, percaya atau tidak kek keju yang berperisa nasi lemak ini telah menjadi viral dan berjaya menarik perhatian ramai orang sebelum kedai Lepaq Lepaq Café ditutup sepenuhnya.

2Sushi Nasi Lemak

Nasi Lemak Shusi via malaysianflavours

Sushi Nasi Lemak menawarkan keunikan rasa nasi lemak yang diperbuat daripada hirisan kepingan timun nipis, ikan bilis, sambal dan telur sebagai topping kepada hidangan ini. Untuk anda yang ingin mengekalkan rasa sushi dan dalam masa yang sama inginkan rasa Malaysia, hidangan ini adalah pilihan terbaik.

3Aiskrim Berperisa Nasi Lemak

Aiskrim Nasi via RojakDaily

Untuk pencinta pencuci mulut, aiskrim berperisa nasi lemak merupakan cabaran baru yang harus dicuba. Skream Soft Serve dan Cielo Dolci telah menghasilkan aiskrim yang diperbuat daripada krim kelapa dan dihiasi dengan kacang tanah, ikan bilis goreng dan sambal cili.

4Teh Nasi Lemak

Tea Nasi Lemak via twitter

Bosan dengan teh tarik? Ini sesuatu yang perlu anda cuba. Ette Tea Company telah menghasilkan teh yang berperisa nasi lemak yang akan memberikan kelainan kepada pembeli. Hasil campuran beras wangi dari hojicha, genmaicha, serpihan kelapa, daun pandan kering dan cili kering menjadikan teh ini sangat unik. Mungkin ini akan menjadi alternatif lain kepada teh tarik?

5Piza Nasi Lemak

Piza via klnow

Lupakan tentang pepperoni dan gaya Hawaii, Menurut Says, Tujo Bar-serrie & Grill ada menawarkan piza yang pasti memberikan kepuasan kepada anda. Sos sambal yang disertakan topping kacang tanah yang dihancurkan dan ikan bilis goreng yang rangup, nasi lemak kini telah menjadi salah satu menu piza yang lazat!

Tidak cukup dengan makanan, kini nasi lemak sudah dikenali di serata dunia dan dibawa ke peringkat antarabangsa. Sehinggakan ada yang mendakwa pereka Hermes telah menghasilkan beg tangan yang diinspirasikan daripada nasi lemak. Ini satu petanda yang baik!