Perkara pertama yang anda lakukan apabila pulang dari kedai runcit adalah meletakkan barang yang dibeli di tempat sepatutnya. Makanan bijirin dan beras akan dimasukkan ke dalam pantri, peralatan dandanan dan produk kebersihan diletakkan di bilik air dan tandas dan sudah pasti kebanyakan barang berupa makanan akan diletakkan di dalam peti sejuk bertujuan untuk tahan lama.

Sedar ataupun tidak, sesetengah makanan yang diletakkan di dalam peti sejuk akan merosakkan lagi makanan dan tidak patut diletakkan didalam peti sejuk. Berikut adalah beberapa tip untuk panduan penyimpanan makanan menurut buzznoble.

IKLAN

1Tomato Menjadi Lebih Lembik Di Dalam Peti Sejuk

Tomato via insider

Menyimpan tomato di dalam peti sejuk dapat menghilangkan rasa dan zat tomato itu sendiri. Dengan meletakkan tomato yang agak lama di dalam peti sejuk, ini akan menghilangkan tesktur tomato dan menyebabkan tomato menjadi lembik.

Untuk tahan lebih lama, letakkan tomato yang muda didalam beg kertas dan biarkan diluar peti sejuk. Manakala tomato yang masak boleh bertahan sehingga seminggu sekiranya diletakkan dalam suhu bilik.

2Kekacang Dan Rempah Ratus Mampu Bertahan Di Suhu Bilik

Spices via jfwonline

Kekacang dan rempah ratus tidak perlu didinginkan kerana ia akan bertahan lama didapur anda dan pastikan anda menyimpannya dalam bekas kedap udara. Sekiranya kekacang ini mula berbau, anda perlu menggorengnya dalam kuali kering dan panggang kekacang ini sedikit untuk menghilangkan bau tersebut.

Anda boleh menyimpan kacang dan rempah ratus dalam peti sejuk jika anda tidak merancang untuk menggunakannya untuk masa yang lama.

3Kanji Kentang Bertukar Menjadi Gula

Potato via littlepotatoes

Jika ditanya mengenai cara penyimpanan kentang yang betul, kebanyakkan daripada kita mengangap peti sejuk adalah pilihan yang tepat bukan? Ini kerana peti sejuk bersifat sejuk, kering dan gelap.

Suhu yang agak sejuk adalah tidak sesuai untuk meletakkan kentang di dalam peti sejuk dan akan menukarkan kanji kentang menjadi gula. Malahan tindakan ini akan memberi kesan kepada tesktur dan rasa kentang itu sendiri. Jadi, cara terbaik adalah menyimpan kentang yang belum dibasuh di dapur kering dan mempunyai pengudaraan yang baik.

4Roti Jadi Kering

Bread via Wikipedia

Penyimpanan roti di dalam peti sejuk akan menyebabkan roti menjadi kering dan berasa seperti berkapur. Menurut buzznoble, cara terbaik untuk mengekalkan rasa roti adalah menyimpan dalam suhu bilik yang sejuk dan kering.

5Kopi Akan Kehilangan Rasa

Coffe via pixabay

Cara mengekalkan rasa kopi adalah dengan menyimpanya di dalam bekas kedap udara dan di luar peti sejuk. Meletakkannya di dalam peti sejuk boleh menyebabkan kopi bergumpal dan kehilangan rasa. Ini kerana kopi bersifat penyerap yang cukup baik. Sekiranya kopi disimpan di dalam peti sejuk, ia akan menyerap bau dan rasa makanan lain yang terdapat di dalam peti sejuk.

6Madu Membentuk Kepingan Kristal

Honey via healthline

Madu adalah salah satu keajaiban alam semula jadi. Bukan sahaja memberi manfaat kesihatan yang banyak, ia juga akan kekal selama-lamanya dalam bentuk semulajadinya! Cara terbik untuk menyimpan madu adalah dengan memastikan madu ditutup dengan ketat dan luaran madu disapu bersih (untuk mengelakkan serangga). Menyimpannya di dalam peti sejuk boleh menyebabkan madu membentuk kepingan kristal dan keras.

7Tembikai Kehilangan Khasiat Sebagai Antioksidan

Melon via sprouts

Melon atau tembikai akan berubah tesktur seakan serbuk jika disimpan terlalu lama di dalam peti sejuk. Untuk mengekalkan rasa dan tekstur yang terbaik adalah dengan menyimpan dalam suhu bilik. Seperti yang dinyatakan dalam laman buzznoble, kajian mendapati bahawa kesejukan boleh menjejaskan manfaat sebenar buah tembikai kerana kehilangan beberapa antioksidan dan pengurangkan kadar beta-karoten.

Tembikai potong yang didinginkan mestilah disimpan dengan betul kerana ia boleh menyerap bau dari makanan lain di dalam peti sejuk.

8Perasa Makanan Akan Rosak

Perasa via food52

Perasa makanan seperti sos tomato, kicap, mustard, dan kebanyakan sos salad boleh dibiarkan dalam suhu bilik selepas dibuka tanpa risau akan kerosakannya. Jadi tidak perlu disejukkan walaupun selepas dibuka. Sama seperti sapuan coklat, sirap maple, mentega kacang dan lain-lain juga tidak perlu penyejukan.

Ini kerana produk ini dibuat menggunakan bahan pengawet, gula atau garam (pengawet semulajadi), cuka dan sebagainya yang dapat mengelakkan kerosakan kepada bahan perasa ini.

IKLAN

9Herba Akan Cepat Layu

Herb via homestratosphere

Ramai dalam kalangan kita menganggap herba adalah salah satu makanan yang harus diletakkan di dalam peti sejuk. Tetapi pada hakikatnya, meletakkan herba di dalam peti sejuk akan menjadikannya lebih cepat layu. Untuk memastikan herba sentiasa segar, letakkannya di dapur di dalam secawan air seperti gubahan bunga hiasan anda.

10Bawang Akan Cepat Rosak

Onion via The Packer

Bawang dikategorikan sebagai makanan yang agak sensitif kerana penyimpanan yang terbaik adalah dengan mengelakkan beg plastik ataupun peti sejuk. Penyimpanan yang baik membolehkan bawang mendapatkan udara segar untuk bertahan lebih lama.

Sekiranya bawang diletakkan di dalam peti sejuk, mungkin ada kelembapan berlebihan yang menjadikan bawang cepat rosak.

Bawang yang dikupas atau dicincang boleh disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa hari, tetapi pastikan menutupnya dengan ketat.

Sudah terbukti bahawa tidak semua makanan boleh disimpan di dalam peti sejuk, jadi untuk memastikan makanan bertahan lama, elakkan tindakan yang akan merosakkan makanan. Mungkin ini satu cara untuk elakkan pembaziran makanan!