Baru-baru ini, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumumkan bantuan khas buat semua rakyat Malaysia bagi membantu ekonomi rakyat yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan sejak 2 minggu lalu.

Mak Cik Kiah Terus Popular! 

sumber google

Dalam pengumuman yang disiarkan secara langsung itu, apa yang menarik perhatian adalah kenyataan Perdana Menteri secara santai menyebut nama ‘Mak Cik Kiah’ yang membuatkan ramai terhibur dan tertanya siapakah Mak Cik Kiah yang dimaksudkan. Menerusi carian yang tular di media sosial, akhirnya terjawab sudah mengenai individu yang bertanggungjawab menyediakan teks ucapan Muhyiddin selama ini.

IKLAN

Datuk Dr Marzuki Persiap Teks Ucapan Sejak 2009

Individu tersebut adalah Datuk Dr Marzuki Mohamad yang merupakan bekas pensyarah di Unversiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) yang kemudiannya menjadi ‘orang penting’ buat Perdana Menteri sejak tahun 2009 hingga kini.

Mak Cik Kiah Ibu Datuk Dr Marzuki 

Mengenai siapakah Mak Cik Kiah, tidak dapat dinafikan ianya berkemungkinan ibu kepada Ketua Setiausaha Sulit Muhyiddin yang mana ibu kepada Dr Marzuki bernama Puan Rokiah Pa’chu dari Pasir Mas, Kelantan dan bapanya pula adalah Allahyarham Mohamad Bin Che Ibrahim.

Menerusi perkongsian yang dibuat oleh Khairul Hakimin Muhammad di laman Facebook nya itu, dia turut memohon maaf sekiranya fakta itu tidak tepat dan berkemungkinan Tan Sri Muhyiddin menulis ucapannya sendiri namun dalam masa yang sama dia tidak menafikan dalam memurnikan sesuatu teks adalah pembantunya sendiri yang merujuk kepada Dr Marzuki.