Ketika India melaksanakan perintah ‘lockdown’ disebabkan oleh wabak Covid-19 yang meluas, aktor veteran Bollywood, Salman Khan membuat sumbangan terhadap para pekerja harian. Sekurang-kurangnya 25 ribu pekerja industri perfileman dibayar setiap hari untuk dibantu oleh Salman.

Menurut laporan dari INDIATODAY, presiden Federasi Pegawai Filem India Barat (Federation Western Indian Cine Worker Employee/FWICE), B N Tiwari,  Salman telah mengagihkan 3000 Rupee India atau sekitar RM170 setiap seorang pekerja sejak Selasa lalu.

IKLAN

“Dia telah memindahkan kira-kira 3000 Rupee India kepada setiap pekerja dan dia akan memindahkan wang itu lagi selepas beberapa waktu. Kami mengucapkan terima kasih kerana membantu pekerja kami,” kata Tiwari.

“Dia akan memindahkan wang secara ansuran kerana dia tidak mahu orang menyalahgunakannya,” katanya.

Sumber yang dekat dengan Salman berkata pelakon itu juga akan terus menyokong pekerja seni sehingga keadaan semakin baik di India.

Dalam perkembangan lain, Salman juga mengedarkan ribuan bahan makanan kepada rakyat di India. Bantuan ini disumbangkan melalui yayasan Being Human untuk diedarkan kepada masyarakat.