Bulan ramadhan bakal melabuhkan tirainya dan masa yang dinanti-nantikan oleh umat Islam sudah semakin terasa.

Setiap tahun semasa Hari Raya, anda pasti dapat melihat berbagai-bagai  jenis gelagat orang yang datang berkunjung ke rumah anda atau mungkin juga mengunjungi jiran tetangga yang lain.

IKLAN
via CikguEndang

Orang-orang ini mempunyai ciri-ciri tertentu yang sangat susah untuk diabaikan dan kami sangat yakin bahawa kebanyakan dari mereka ini amat dikenali terutamanya sewaktu majlis-majlis tertentu contohnya pada musim perayaan.

Oleh itu, disini kami senaraikan 8 jenis orang yang kebiasaannya anda akan temui semasa sambutan Hari Raya.

1) Makcik-makcik Bawang Yang Sentiasa Menanyakan Soalan Peribadi Dan Berulang Pada Setiap Tahun. 

via Youtube

Anda perlu bersiap untuk dihujani dengan bermacam-macam pertanyaan seperti “Awak masih belajar ke?”, “Bila nak kahwin ni?”, Mesti dah ada boyfriend kan ni?”, “Takkan anak sorang je kot, xnak tambah lagi ke?”, “Sekarang keje kat mana?” dan macam-macam lagi dan soalan-soalan seperti ini bakal membuatkan anda berasa sangat tidak selesa. 

2) Pakcik Makcik Atau Ibu Bapa Saudara Yang Lebih Tua Yang Selalu Tidak Ingat Siapa Anda.

via Girphy

Ini biasanya akan berlaku pada yang keluarga yang ramai anak-anak dan paling kerap ialah kepada anak yang tengah kerana kebiasaannya anak yang sulung atau bongsu sahaja yang dikenang oleh saudara mara.

4) Sepupu Yang Canggung Dan Anti-Sosial Dan Sahabat Karibnya Adalah Telefon Bimbit.

via NeedHelpNow.ca

Mereka ini tidak akan bercakap dengan orang, mereka tidak akan tersenyum, bahkan susah untuk mengatakan “hai“, mereka hanya duduk di sudut-sudut rumah dan suka bersendirian dan mereka hanya bermain dengan telefon sahaja sepanjang hari.

5) Saudara Mara Yang Akan Mencuba Semua Jenis Juadah Raya Di Rumah. 

via Rojak Daily

Saudara mara seperti ini akan merasai setiap juadah dan kuih raya yang dihidangkan kepadanya yang sesuai dengan seleranya.

5) Sepupu Yang Bergaya Yang Sentiasa ‘Selfie’.

via Halodoc

Kita semua pasti mempunyai sepupu yang bergaya yang sentiasa mengikuti semua trend dan budaya terkini. Mereka sentiasa sibuk untuk mengemaskini  media sosialnya dengan puluhan gambar selfie.

6) Sepupu Yang Ramah Yang Sentiasa Melekat Dengan Anda Kerana Anda Dulu Sangat Akrab Antara Satu Sama Lain.

IKLAN
via Deenamik

Akhirnya! Anda kini bersatu semula dengan sepupu kegemaran anda. Ini adalah masa yang tepat untuk ambil tahu apa yang telah berlaku dalam kehidupan masing-masing. Oleh kerana masing-masing sentiasa sibuk, apa kata kita raya dulu!

7) Saudara Mara Yang Anda Tidak Pernah Kenal Dan Lihat Sepanjang Hidup Anda.

via Flickr

Mereka adalah saudara mara yang jauh yang anda tidak kenal yang pada dasarnya asing bagi anda kerana mereka jarang sekali berkunjung.

8) Anak-Anak Saudara Atau Sepupu Yang Lebih Muda Yang Terus Meminta Duit Raya. 

via NST

Semasa raya, akan ada beberapa kanak-kanak yang secara rawak dan tanpa malu-malu akan meminta duit raya dari anda.

Jadi anda sendiri pula yang jenis macamana?

Sumber: Hype.My