Bila tiba hari raya, pasti ada pelbagai jenis biskut raya akan terhidang atas meja. Untuk tahun ini, kelainan diberikan apabila kerajaan melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakkan (PKP) sehingga selepas Hari Raya dan hal ini menyebabkan kebanyakkan daripada kita memilih untuk membuat sendiri biskut raya.

Ini beberapa perkara yang anda perlu tahu untuk mengelakkan homemade biskut raya anda menjadi lemau.

IKLAN

1Elak Simpan Biskut Raya Sejurus Keluar Dari Oven

via Taste of Home

Kuih raya yang baru siap dikeluarkan dari oven akan menjadi sedikit lembik. Jadi, elakkan menyimpan biskut raya anda di dalam bekas sejurus mengeluarkannya daripada oven. Biarkan seketika di luar sehingga ia menjadi betul-betul sejuk, kemudian simpan dalam bekas yang disediakan.

2Keringkan Bekas Sebelum Guna

via Survival Freedom

Pastikan bekas yang digunakan dalam keadaan kering. Jika anda membasuh bekas biskut raya anda, pastikan bekas tersebut kering dengan mengelap menggunakan tuala bersih ataupun tisu dapur. Tindakan ini akan memastikan tiada lebihan air yang akan menjejaskan biskut raya anda.

3Simpan Di Dalam Bekas Kedap Udara

via Taster of Home

Salah satu punca biskut raya menjadi lemau adalah disebabkan terdedah dengan udara. Pilih bekas yang kedap udara untuk mengelakkan udara daripada diserap oleh biskut dan memastikan biskut di dalam keadaan yang rangup dan tahan lama.

4Masukkan Bungkusan Kecil Berisi Garam Ke Dalam Balang

via The Ladders

Tip ini agak menarik! Untuk mengelakkan kelembapan, masukkan bungkusan kecil yang berisi garam di dalam balang anda. Sifat garam yang menyerap kelembapan dapat membantu biskut anda untuk kekal tahan lama.

5Alas Setiap Lapisan Biskut Dengan Kertas Kalis Minyak

via Alicdn

Kertas kalis minyak mampu menyerap lebihan minyak yang terhasil daripada biskut anda. Letakkan setiap lapisan biskut dengan kertas kalis minyak, dan cara ini akan kekalkan biskut menjadi rangup.

6Tabur Sedikit Gula Pasir Di Dalam Bekas

via Leberrold

Cara ini lebih kurang sama seperti meletakkan uncang garam di dalam bekas biskut. Bezanya anda hanya perlu menabur beberapa cubit garam di dalam bekas dan seterusnya tindakan ini akan menjadikan biskut anda rapuh dan tidak berbau.

7Jemur Tepung Dan Gula Terlebih Dahulu Sebelum Membuat Biskut

via Nutracella

Petua zaman dahulu sekiranya mahukan kuih raya jadi ringan dan tahan lama, pastikan anda menjemur tepung dan gula dahulu sebelum membakar. Hal ini akan menjadikan biskut anda mempunyai rasa yang lebih enak dan rangup.

Apa tunggu lagi! Tip kami dah kongsikan, jom mulakan mambakar sempena persediaan menyambut raya.

Like
Love
Haha
Wow
Sad
Angry

IKLAN