Juventus boleh dikatakan tergolong sebagai salah satu kelab terkaya di dunia. La Vecchia Signora tidak teragak-agak untuk membawa pemain bintang berharga tinggi dan membayar pemain dengan skor tinggi demi pencapaian.

Baru-baru ini, senarai gaji pemain Juventus terbongkar. Namun, ada kemungkinan jumlah tersebut akan disesuaikan berikutan masalah kewangan yang dialami oleh kelab kerana wabak virus korona.

IKLAN

Dari senarai gaji yang didedahkan kepada orang ramai, gaji yang diterima oleh Cristiano Ronaldo begitu jauh berbeza dengan rakan sepasukannya.

Dari senarai ini, Ronaldo menerima 31 juta euro setahun (RM 152 Juta), jauh di atas Matthijs de Ligt yang berada di tempat kedua dengan 8 juta euro (RM 38 Juta).

Kini, Juventus dikhabarkan akan mengejar pemain tengah Barcelona, ​​Arthur, tetapi gaji yang ditawarkan hanya sekitar 3.5 juta euro, atau separuh dari gaji yang diterima masing-masing Ramsey dan Rabiot.

Berikut senarai gaji pemain Juventus setiap tahun dalam mata wang euro, seperti yang dilaporkan oleh Marca, Isnin (18/5/2020).

1. Cristiano Ronaldo: 31 juta euro
2. Matthijs de Ligt: 8 juta euro
3. Gonzalo Higuain: 7.5 juta euro
4. Miralem Pjanic: 7.5 juta euro
5. Paulo Dybala: 7.3 juta euro
6. Aaron Ramsey: 7 juta euro
7. Adrien Rabiot: 7 juta euro
8. Leonardo Bonucci: 6.5 juta euro
9. Wojciech Szczesny: 6.5 juta euro
10. Douglas Costa: 6 juta euro
11. Sami Khedira: 6 juta euro
12. Alex Sandro: 5 juta euro