Mengikuti jejak lima lagi hotel yang ditutup di Pulau Pinang, Holiday Inn Resort berkongsi khabar duka apabila mereka mengumumkan penutupan operasi mereka secara rasmi pada 30 Jun ini.

Tutup Selepas Lebih 40 Tahun Beroperasi

Sebelum ini, Jazz Hotel, Hotel Penaga, Jerejak Island Resort, Mercure Penang Beach dan The Gurney Resort Hotel and Residences telah mengucapkan selamat tinggal berikutan terjejas akibat penularan wabak COVID-19.

IKLAN

Setelah lebih dari 40 tahun beroperasi, Kumpulan Harilela yang merupakan pemilik Holiday Inn Resot Penang berpusat di Hong Kong menerusi anak syarikatnya Asia Garden Sdn Bhd, mengeluarkan notis kepada kakitangan mengenai penutupan tersebut.

“Setelah dipertimbangkan secara mendalam, kami dengan kesal memaklumkan bahawa hotel kami akan berhenti beroperasi mulai 30 Jun,”

“Ini merupakan keputusan yang sangat sukar bagi pemilik kami yang telah memberi komitmen kepada Pulau Pinang selama lebih 40 tahun.

“Kesan krisis ini terbukti luar biasa dan meneruskan perniagaan bukan lagi pilihan yang dapat dilaksanakan,” kata laporan itu.

Rata-rata mereka yang pernah menginap disini dan juga warga Penang berasa sedih dengan penutupan hotel tersebut apatah lagi mempunyai kenangan bersama hotel bertaraf empat bintang di Batu Ferringhi itu.