Barbra Streisand adalah salah seoranga yang tersentuh dengan nasib keluarga mendiang George Floyd. Seperti diketahui, lelaki ini mati setelah lehernya ditekan dengan lutut oleh polis yang tidak bertanggungjawab selama beberapa minit.

Kematiannya sekaligus mencipta tanda pagar Black Lives Matter diseluruh media sosial. George mempunyai seorang anak perempuan bernama Gianna Floyd yang baru berusia enam tahun.

Barbra Streisand tergerak untuk membantu masa depan Gianna. Langkah yang diambilnya bukan gurauan. Barbra Streisand membeli saham Disney untuk gadis kecil ini.

IKLAN

Ini diketahui dari muat naik akaun Instagram atas nama gadis kecil ini. Dalam foto itu, kelihatan Gianna tersenyum dan menunjukkan sijil saham yang diterimanya.

“Terima kasih @barbrastreisand untuk pakej saya, saya sekarang menjadi pemegang saham Disney terima kasih kepada anda,” tulis kapsyen yang dimuatnaik pada hari Sabtu (13/6/2020).

Muat naik ini tidak mengandungi maklumat mengenai berapa banyak perkongsian yang diperoleh Gianna.

Menurut CNN, wakil Barbra mengesahkan muat naik ini.

“Kami mengesahkan maklumat dalam muat naik terbaru anak gadis George Floyd, Gianna, mengenai hadiah dari Barbra Streisand,” kata kenyataan itu.

Selain saham, penyanyi berusia 78 tahun itu juga memberikan Gianna dua albumnya, My Name Is Barbra dan Color Me Barbra.

IKLAN

Kanye West

Bukan hanya Barbra Streisand yang membantu masa depan gadis kecil ini. Kanye West telah menyiapkan dana pengajian untuk Gianna sebagai sebahagian dari sumbangan berjumlah AS $ 2 juta atau sekitar RM8 Juta untuk keluarga George Floyd, Ahmaud Arbery, dan Breonna Taylor.

Ahmaud Arbery ditembak mati setelah dikejar oleh dua penduduk kulit putih yang menganggap dia mirip pencuri. Sementara Breonna Taylor, mati ditembak ketika polis melakukan penggeledahan tanpa pemberitahuan.

Kematian ketiganya, yang dipercayai oleh ramai orang sebagai satu bentuk ketidakadilan terhadap orang kulit hitam di Amerika Syarikat.