10 Destinasi Pelancongan Di Dunia Yang Menyimpan Mayat. Ada Berani?

Mesti Baca

Melancong bukan sekadar mengagumi keindahan tempat, tetapi juga untuk memahami kisah apa yang disimpan. Begitu juga dengan pelbagai destinasi pelancongan di dunia yang mempunyai koleksi mayat atau tengkorak. Ada tragedi, kisah sedih, dan misteri yang tidak dapat diselesaikan.

Sekiranya anda ingin jadikan percutian anda lebih bermakna, cubalah memilih lawatan yang unik. Berikut adalah beberapa destinasi pelancongan di dunia yang aneh kerana menyimpan mayat.

Sedlec Ossuary, Republik Czech

cntraveler.com

Sedlec Ossuary, Republik Czech, dipenuhi dengan rangka 40-70 ribu manusia. Pada abad ke-13, perkuburan itu terlalu penuh, sehingga mayat harus dipindahkan ke bawah tanah.

Sac Uayum, Mexico

nationalgeographic.org

Sac Uayum, Mexico, dikenali sebagai gua bawah laut yang dipenuhi dengan tulang manusia. Dianggarkan bahawa manusia yang terkubur di gua ini adalah mangsa dari wabak merbahaya.

Pompeii, Itali

artborghi.com

Pompeii, Itali, sebuah bandar yang lenyap kerana letusan Gunung Vesuvius. Akhirnya, semua penduduk yang mayatnya terkubur disitu. Kemudian ditemui semula pada abad ke-18.

Roopkund Lake, India

ancient-origins.net

Roopkund Lake, India, biasanya ditutupi dengan ais tebal. Apabila ais di tasik mencair, anda dapat melihat ratusan tulang muncul.

The Red Square Kremlin, Rusia

english.alarabiya.net

The Red Square Kremlin, Rusia, menyimpan jenazah pemimpin Soviet pertama, Vladimir Lenin. Badan asalnya dipamerkan dalam keranda kaca.

Catacombs Paris, Perancis

catacombes.paris.fr

Catacombs Paris, Perancis, berasal dari ranjau yang berubah menjadi kubur, kerana kehabisan ruang. Akhirnya, tulang badan dibentuk menjadi sangat artistik.

The Hanging Coffins, Sagada

cemsites.com

The Hanging Coffins, Sagada, Filipina, dipenuhi dengan keranda yang dipenuhi dengan mayat yang digantung di gua atau tepi tebing.

Capuchin Crypt, Itali

oddviser.com

Capuchin Crypt, Itali, mengandungi sekitar 3,700 rangka badan sami. Tengkorak disusun sedemikian rupa sebagai hiasan bilik.

Di Aseki, Papua New Guinea

nationalgeographic.com

Di Aseki, Papua New Guinea, anda dapat melihat mumia diletakkan di sekitar kawasan kampung. Badannya diletakkan di atas buluh, kemudian dibakar hingga kering.

Gereja Saint Bartholomew, Poland

wikiwand.com

Gereja Saint Bartholomew, Poland, dikenali sebagai skull chapel. Di dalamnya, terdapat tulang 24 ribu orang yang mati akibat wabak atau perang.

Itulah beberapa destinasi pelancongan dunia yang menyimpan mayat. Tidak perlu takut, lihat sisi positifnya, anda dapat memperkaya pengetahuan. Yang mana anda mahu lawati?

Terkini

Selepas Wajah, Safiey Ilias Jalani Rawatan Kecantikan Buah Dada

Usahawan kosmetik sensasi Safiey Ilias atau nama sebenarnya Saifuddin Bin Ilias menimbulkan kontroversi di laman Instagram selepas berkongsi foto...

Artikel Berkaitan