Melancong bukan sekadar mengagumi keindahan tempat, tetapi juga untuk memahami kisah apa yang disimpan. Begitu juga dengan pelbagai destinasi pelancongan di dunia yang mempunyai koleksi mayat atau tengkorak. Ada tragedi, kisah sedih, dan misteri yang tidak dapat diselesaikan.

Sekiranya anda ingin jadikan percutian anda lebih bermakna, cubalah memilih lawatan yang unik. Berikut adalah beberapa destinasi pelancongan di dunia yang aneh kerana menyimpan mayat.

IKLAN
10
cntraveler.com

Sedlec Ossuary, Republik Czech

Sedlec Ossuary, Republik Czech, dipenuhi dengan rangka 40-70 ribu manusia. Pada abad ke-13, perkuburan itu terlalu penuh, sehingga mayat harus dipindahkan ke bawah tanah.

9
nationalgeographic.org

Sac Uayum, Mexico

Sac Uayum, Mexico, dikenali sebagai gua bawah laut yang dipenuhi dengan tulang manusia. Dianggarkan bahawa manusia yang terkubur di gua ini adalah mangsa dari wabak merbahaya.

8
artborghi.com

Pompeii, Itali

Pompeii, Itali, sebuah bandar yang lenyap kerana letusan Gunung Vesuvius. Akhirnya, semua penduduk yang mayatnya terkubur disitu. Kemudian ditemui semula pada abad ke-18.

7
ancient-origins.net

Roopkund Lake, India

Roopkund Lake, India, biasanya ditutupi dengan ais tebal. Apabila ais di tasik mencair, anda dapat melihat ratusan tulang muncul.

6
english.alarabiya.net

The Red Square Kremlin, Rusia

The Red Square Kremlin, Rusia, menyimpan jenazah pemimpin Soviet pertama, Vladimir Lenin. Badan asalnya dipamerkan dalam keranda kaca.

5
catacombes.paris.fr

Catacombs Paris, Perancis

Catacombs Paris, Perancis, berasal dari ranjau yang berubah menjadi kubur, kerana kehabisan ruang. Akhirnya, tulang badan dibentuk menjadi sangat artistik.

4
cemsites.com

The Hanging Coffins, Sagada

The Hanging Coffins, Sagada, Filipina, dipenuhi dengan keranda yang dipenuhi dengan mayat yang digantung di gua atau tepi tebing.

3
oddviser.com

Capuchin Crypt, Itali

Capuchin Crypt, Itali, mengandungi sekitar 3,700 rangka badan sami. Tengkorak disusun sedemikian rupa sebagai hiasan bilik.

2
nationalgeographic.com

Di Aseki, Papua New Guinea

Di Aseki, Papua New Guinea, anda dapat melihat mumia diletakkan di sekitar kawasan kampung. Badannya diletakkan di atas buluh, kemudian dibakar hingga kering.

1
wikiwand.com

Gereja Saint Bartholomew, Poland

Gereja Saint Bartholomew, Poland, dikenali sebagai skull chapel. Di dalamnya, terdapat tulang 24 ribu orang yang mati akibat wabak atau perang.

Itulah beberapa destinasi pelancongan dunia yang menyimpan mayat. Tidak perlu takut, lihat sisi positifnya, anda dapat memperkaya pengetahuan. Yang mana anda mahu lawati?