6 tahun yang lalu, pada 17 Julai 2014 Malaysia berkabung atas insiden yang mengejutkan serta menyayatkan hati apabila pesawat Boeing 777 milik Malaysian Airlines (MAS), MH17 terhempas di wilayah Donestk, timur Ukraine dipercayai akibat ditembak jatuh oleh pemberontak negara itu.

298 Penumpang Terkorban

Dalam nahas tersebut, seramai 298 penumpang termasuk anak kapal dengan majoriti rakyat Belanda telah pun terkorban. Selepas beberapa tahun berlalu, video serta gambar serpihan bangkai pesawat yang masih terbakar tular di media sosial bagi mengenang kembali peristiwa ini.

IKLAN

Lebih memilukan gambar beberapa jasad penumpang yang sebilangannya masih terikat pada tempat duduk pesawat,barangan peribadi dan dokumen pengenalan diri penumpang dan anak kapal juga jelas kelihatan.

Dalam Ingatan

Siasatan masih lagi diteruskan sehingga ke hari ini. Bagi ahli keluarga pula, hanya pusara dan tugu peringatan menjadi tempat untuk mereka ungkapkan rasa rindu kepada mangsa-mangsa ini. Bersempena dengan peringatan 6 tahun MH17, Murai.my kongsikan kembali rentetan gambar-gambar yang diambil daripada pelbagai sumber.

Al-Fatihah dan salam takziah buat semua keluarga mangsa.