Bukit Fraser atau juga dikenali sebagai Fraser’s Hill yang terletak di Pahang sememangnya merupakan lokasi percutian yang menarik perhatian ramai pelancong dalam dan luar negara.

Sebuah Resort Baharu Bakal Dibangunkan 

Namun, khabar berita ini sedikit sebanyak mengejutkan orang ramai apabila tanah tinggi itu dikatakan bakal terjejas dengan sebuah pembangunan resort baharu tidak lama lagi. Berita itu dikongsi sendiri oleh Badan Warisan Malaysia yang menyatakan kebimbangan tapak semula jadi Bukit Fraser yang mana pembangunan tersebut akan didirikan di Allan’s Water, sebuah tasik rekreasi yang dulunya menjadi sumber air bukit.

IKLAN

Mahu Nilai Semula

Difahamkan, resort yang dikenali sebagai Fraser’s Hill Resort & Spa itu dimajukan oleh Ikhasas Group dan bakal menempatkan 181 bilik serta kemudahan-kemudahan yang lain. Biarpun tapak tersebut merupakan tanah persendirian, namun sebagai lokasi yang mempunyai sejarahnya tersendiri, ramai yang sedia maklum akan pentingnya memelihara Bukit Fraser ini.

Malah sebuah simposium yang akan dianjurkan oleh WWF dan UKM dan disokong oleh Tourism Pahang akan dijadualkan pada bulan Disember untuk membincangkan Fraser’s Hill sebagai Kompleks Hutan untuk mencapai status Taman Negara.

Menerusi carian Murai.my, terdapat sebuah petisyen yang meminta pihak Ikhasas Group menilai semula projek berkenaan dan ianya telah ditandatangani oleh lebih dari 5 ribu pengguna setakat ini.