Mungkin ramai yang tak kenal siapa pengarah terkenal di dunia perfileman Bollywood ini. Tapi bila sebut saja filem, Kuch Kuch Hota Hai & Kabhi Khushi Kabhi Gham, pasti ramai yang tahu.

Ya, filem-filem box office ini merupakan karya dari pengarah tersohor, Karan Johar. Sama terjadi kepada artis popular, Karan Johar juga terpalit dengan kontroversi panas di India. Manakan tidak, ramai yang tak tahu bahawa Karan memiliki orientasi seks yang luar biasa.

Dalam biografinya berjudul An Unuituitable Boy, Karan Johar ada mengungkapkan orientasi seksualnya. Walaupun dia tidak bercakap secara terbuka, Karan Johar menunjukkan bahawa dia seorang gay.

IKLAN

“Semua orang tahu apa orientasi seksual saya. Saya tidak perlu menjerit untuk mengatakannya. Saya tidak akan mengatakannya, kerana saya tinggal di negara di mana saya mungkin dipenjara kerana mengatakan ini”- tulis Karan Johar dalam biografinya.

Ramai orang memuji pengakuan Karan Johar. Kerana dengan pengiktirafan ini, Karan Johar juga dilihat menyokong hak-hak orang LGBT. Tetapi selain itu, ramai juga yang membantah kenyataan Karan Johar.

Namun, tunjuk perasaan itu bukan kerana Karan Johar mengaku gay, tetapi kerana dia takut dipenjara kerana mengaku meminati kaum sejenis. Kenyataan ini dianggap tidak sesuai untuk seseorang dengan nama sebesar Karan Johar.

Seorang penyokong LBGT terkenal di India, Pallav Patankar, mengakui bahawa dia tidak dapat memahami kenyataan Karan Johar.

Via Film Daly

“Sekiranya pengakuan itu dikatakan oleh orang yang tidak berpendidikan di sebuah desa terpencil di India, saya akan menyokongnya. Tetapi ini datang dari seseorang yang sebesar Karan, saya merasa kecewa,” kata Pallav Tankar, seperti dikutip oleh Bollywoodlife.com.

Seorang lagi aktivis LBGT, Haris Iyer, juga menyesali kenyataan Karan Johar. Menurutnya, ketakutan Karan Johar untuk mengakui seseorang gay akan dipenjara adalah salah satu maklumat yang keliru.

“Saya mempertahankan hak Karan untuk tidak mengatakan secara terang-terangan dia gay. Karan Johar tidak berhutang untuk mengaku kepada siapa pun. Tetapi ya, tidak ada yang dapat ditangkap kerana menjadi gay. Takut tidak berasas,” kata Haris Iyer.

Karan Johar nampaknya tersilap maklumat mengenai hukuman untuk seks gay. Berdasarkan undang-undang di India, mereka yang dihukum dan  dipenjara adalah orang yang ditangkap melakukan hubungan seks dengan jenis kelamin yang sama. Bukan orang yang mengaku gay.

Karan Johar adalah salah satu pengarah dan penerbit paling berjaya di Bollywood. Filem Karan Johar sememangnya menjadi box office di Bollywood. Beberapa filem Karan Johar merangkumi; Kuch Kuch Hota Hai (1998), Kabhi Khushi Kabhi Gham (2001), Kal Ho Naa Ho (2003), Kabhi Alvida Naa Kehna (2006), My Name Is Khan (2010), dan banyak lagi.

IKLAN