Bagi pengumpul kereta new old stock (NOS) atau kereta antik, mereka mungkin menganggap kota ini seperti harta karun. Sebuah pusat pengedar Toyota telah diabaikan selama beberapa dekad, lengkap dengan kereta yang dijualnya.

Pusat pengedar Toyota itu terletak di Cyprus dan telah ditinggalkan selama 46 tahun. Namun, kereta klasik kelihatan masih utuh sejak ditinggalkan pada tahun 1974.

Pusat pengedar kereta ini terletak di Varosha, Famagusta, di mana kawasan itu telah ditinggalkan oleh penduduknya selama beberapa dekad. Kereta-kereta itu diletakkan dengan rapi, seperti Corolla hingga Celica pada tahun 1970-an.

IKLAN

Seperti dalam gambar yang dimuat naik oleh akaun Facebook Showa Racing, kereta-kereta itu berdebu dan berkarat. Tayar juga kempis.

Kota Varosha sendiri adalah bahagian selatan kota Famagusta, Cyprus yang terbengkalai. Penduduknya melarikan diri semasa pencerobohan Turki ke Cyprus pada tahun 1974 ketika kota Famagusta berada di bawah kekuasaan Turki.

Sejak ia menjadi kota mati hingga hari ini, terdapat banyak bangunan kosong dan jalan-jalan mulai ditumbuhi rumput liar. Walau bagaimanapun, pusat pengedar kereta Toyota masih dihuni oleh kereta dalam keadaan utuh.