Aktor bollywood, Aamir Khan sangat lantang bersuara mengenai agama Islam di India. Sebenarnya, pelakon 3 Idiots ini sangat yakin bahawa anak-anaknya akan mengikuti agama yang dianuti Aamir untuk menjalani kehidupan sebagai seorang Muslim.

Akibatnya, kata-katanya beberapa waktu lalu kembali menjadi perhatian selepas Kangana Ranaut mengemukakan persoalan mengenai toleransi.

IKLAN
Via India TImes

Peminat Kangana Ranaut telah mengkritik Aamir Khan terhadap sebuah wawancara pada masa lalu. Pada masa itu, Aamir Khan ditanya mengenai dilema agama ketika dia mengahwini seorang wanita Hindu. Telah diketahui bahawa pada tahun 1986 dia berkahwin dengan Reena Dutta dan akhirnya bercerai pada tahun 2002.

Kemudian, dia menikah semula dengan Kiran Rao pada tahun 2005 dan masih bertahan hingga hari ini. Lelaki berusia 55 tahun itu mengatakan bahawa dia sama sekali tidak mempunyai dilema kerana ketiga-tiga anaknya akan menjadi Muslim menurut kepercayaan Aamir.

“Tidak, tidak sama sekali. Kami tidak pernah mengamalkan agama masing-masing, dan kami juga tidak saling memaksa untuk melakukannya. Tetapi, tentu saja, saya telah menjelaskan kepada anak-anak saya supaya akan mengikuti agama Islam, “kata Aamir Khan seperti yang dikutip oleh Pinkvilla.

Wawancara ini menjadi viral lagi ketika Kangana bertanya mengapa harus beragama Islam sedangkan majoriti orang India beragama Hindu. Dalam tweet Twitter pada hari Isnin, 17 Ogos 2020, Kangana mengatakan bahawa sebuah perkahwinan tidak hanya akan membawa kepada campuran budaya, tetapi juga campuran agama.

“@Aamir_khan kamu paling bertoleransi, berapa lama kamu bersama dalam agama Hindu? Anak-anak dari ibu Hindu yang raganya berdarah Sri Krishan dan Sri Rama, Sanatan Dharma, Agama India, budaya dan warisannya ada disini. Mereka hanya akan menganut Islam dan mengapa?,” tulis Kangana.

Hingga kini, belum ada respons dari Aamir. Namun, peminat pelakon Kangana telah mengecam kenyataan Aamir yang sangat percaya bahawa anaknya telah menjadi Muslim.

“Anak itu harus memutuskan agama mana yang ingin mereka ikuti setelah mempelajari semuanya. Ibu bapa tidak mempunyai hak untuk memutuskan agama apa yang dianuti oleh anak, ”tulis seorang peminat.

Sementara itu, beberapa netizen juga menyerang Kangana kerana dikatakan tidak sesuai untuk bertanya kepada seseorang mengenai agama. Mereka menyebut itu adalah pilihan Aamir dan isteri juga telah setuju dengan keputusan keluarga mereka.