Aktor Bollywood Salman Khan telah menjadi sasaran gangster terkenal bernama Lawrence Bishnoi. Malah, keselamatan Salman juga terganggu setelah mereka mengintai rumahnya sejak awal tahun 2020.

Bukan itu sahaja, penembak tepat itu juga selalu mengikuti pergerakan Salman. Rancangan pembunuhan dikatakan gagal kerana wabak virus korona (COVID-19) yang menyukarkan penjenayah untuk meneruskan agendanya.

Bagaimanapun, polis berjaya menangkap seorang penembak tepat bernama Rahul itu pada hari Sabtu, 15 Ogos 2020. Polis mengatakan bahawa Rahul telah mengintai gerak geri Salman sejak Januari 2020 untuk rancangan membunuh pelakon berusia 54 tahun itu.

IKLAN

“Selama siasatan dijalankan, ternyata Rahul telah melakukan perjalanan ke Mumbai pada bulan Januari untuk melakukan pengintaian untuk membunuh Salman Khan. Dia pergi ke rumah pelakon itu di Bandra untuk tujuan itu dan tinggal di kawasan itu selama dua hari,”- kata pegawai polis Rajesh Duggal, yang dipetik oleh Indian Express.

Via Indian Express

Bukan itu saja, polis juga telah menahan empat suspek lain yang membantu Rahul mengesan Salman Khan. Telah diketahui bahawa sejak virus korona menyerang, Salman berada di rumah sawahnya yang terletak di Panvel.

Kerana Dendam

Lawrence Bishnoi

Setelah disiasat Rahul sebenarnya adalah orang bawahan Bishnoi, ketua geng yang kini berada di penjara. Dilaporkan bahawa Bishnoi ingin melenyapkan Salman kerana dibebaskan dalam kes pembunuhan Blackbuck atau Antelop (binatang bertanduk panjang seperti rusa) pada tahun 1998.

Via My Nation

Bishnoi menyimpan dendam terhadap Salman dan telah menghantar anggota geng untuk membunuh Salman sejak tahun lalu.

“Rahul melakukan pengintaian atas arahan Bishnoi dan kemudian memberitahunya mengenai penemuan itu. Namun, mereka tidak dapat melanjutkan rancangan mereka ke tahap berikutnya kerana wabak coronavirus,”- kata Rajesh.

Telah diketahui bahawa Rahul telah membunuh empat orang dalam enam bulan terakhir. Inilah yang menjadikan geng itu sangat ditakuti dan dianggap bahaya.

“Rahul telah dibawa ke mahkamah dan dikembalikan ke tahanan polis untuk disoal siasat,”- kata pegawai polis Sube Singh.