Bawang Sudah Bertunas? Ini Perkara Yang Boleh Anda Lakukan

Mesti Baca

Ramai yang beranggapan bahawa bawang yang sudah bertunas tidak boleh digunakan lagi bukan? Berikut merupakan tip dan perkongsian dari Masak30menit di halaman Instagramnya bagi yang mempunyai bawang yang sudah bertunas.

Bawang Putih Mengandungi Antioksida Yang Tinggi

via Raw Ind

Ramai yang tidak tahu bahawa bawang putih yang telah tumbuh tunas sebenarnya mengandungi kandungan antioksida yang lebih tinggi daripada bawang putih biasa. Selagi mana bawang putih tidak busuk dan lembik, anda boleh menggunakannya dalam masakan seperti biasa.

Tunas Bawang Merah Boleh Dimakan

via Italian Feeling

Menurut perkongsian daripada Masak30menit, tidak seperti bawang putih, bawang merah yang bertunas belum dipastikan lagi tahap kandungan antioksidanya. Tetapi tunas dan daun yang tumbuh di bawang merah boleh digunakan dalam masakan seharian anda.

Rasa Bawang Menjadi Pahit

via Orami Parenting

Bagi yang ingin memakan bawang yang sudah bertunas, perlu diingat bahawa rasa bawang sudah berbeza daripada rasa kebiasaanya. Bawang yang bertunas mempunyai rasa sedikit pahit dan jika tunasnya terlalu panjang, sebaiknya tanam sahaja bawang tersebut.

Jadi untuk anda yang mempunyai bawang yang bertunas di rumah, jangan membuangnya. Mungkin anda boleh gunakan dalam masakan ataupun menanamnya untuk dijadikan sebagai benih tanaman.

 

Terkini

Faralyna Idris Alami Keguguran Bayi Lelaki Selepas Hamil 4 Bulan

Pelakon Faralyna Idris berkongsi khabar menyedihkan apabila dia disahkan mengalami keguguran ketika semua umat Islam sedang sibuk membuat persiapan...

Artikel Berkaitan