Bintang bola sepak Cristiano Ronaldo baru sahaja disahkan positif untuk COVID-19. Berita ini disampaikan oleh Persekutuan Bola Sepak Portugis pada hari Selasa (13/10) petang waktu tempatan.

“(Ronaldo) saat ini dalam kondisi baik, dia positif COVID-19 tanpa gejala dan sedang menjalani kuarantin ,” kata Federasi, seperti dipetik Sky Sports, Rabu (14/10).

Walaubagaimanapun, gambar terakhir yang dimuatnaik oleh Ronaldo di Instagram telah mencetuskan kebimbangan peminatnya. Ronaldo kelihatan sedang makan bersama  dengan rakan-rakan sepasukannya.

IKLAN

“Bersatu di dalam dan luar padang!” Ronaldo menulis tweet sambil mengambil gambar bersama rakan sepasukannya.

Namun, difahamkan  seluruh Pasukan Kebangsaan Portugal segera menjalani ujian yang sama. Nasib baik keputusan ujian pemain lain adalah negatif. Hanya Ronaldo yang disahkan positif dan dikecualikan untuk turun berhadapan dengan Sweden pada Rabu malam waktu tempatan.

Pelbagai reaksi juga muncul pada berita pengesahan positif bintang mega itu. Malah Presiden Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, juga menyatakan sokongannya untuk kesembuhan Ronaldo dan pasukan kebangsaan Portugal yang harus bertanding tanpa kapten.