Pengguna forum internet Kumpulan Yahoo atau Yahoo Groups harus menerima hakikat bahawa mereka tidak lagi dapat menggunakan platform tersebut mulai 15 Disember 2020. Verizon, pemilik Yahoo sejak 2017, memutuskan untuk menghentikan perkhidmatan tersebut setelah 19 tahun beroperasi.

Verizon telah mengumumkan keputusan untuk menutup Kumpulan Yahoo melalui e-mel yang dihantar kepada pengguna dan mesej yang disiarkan di laman web rasminya.

Pengguna Kumpulan Yahoo tidak lagi dapat digunakan untuk membuat kumpulan baru mulai 12 Oktober, maka ia akan ditutup secara kekal pada 15 Disember 2020.

IKLAN

“Yahoo Groups telah mengalami penurunan penggunaan yang berterusan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Walaupun keputusan ini tidak mudah, kadang-kadang kita harus membuat keputusan yang sukar mengenai produk yang tidak lagi sesuai dengan strategi jangka panjang kita kerana kita fokus pada bidang perniagaan yang lain,” tulis Verizon dalam pengumuman.

Perkhidmatan Yahoo Groups sendiri dilancarkan 19 tahun yang lalu pada tahun 2001. Perkhidmatan yang popular pada pertengahan 2000-an kini kurang popular berbanding platform media sosial lain yang memberikan interaksi kumpulan yang lebih mudah, seperti Facebook, WhatsApp, Telegram dan lain-lain.

Jadi bagaimana dengan perkhidmatan e-mel Yahoo?

Syarikat itu mengesahkan bahawa belum ada keputusan untuk menghentikan perkhidmatan Yahoo Mail. Pengguna masih boleh menggunakan perkhidmatan e-mel Yahoo seperti biasa.

“Tidak, satu-satunya perkara yang dimatikan adalah Yahoo Groups (groups.yahoo.com) dan e-mel yang dihantar dari Yahoo Groups. Yahoo Mail akan terus berfungsi seperti biasa,” tulisnya.

Terdahulu, Verizon menutup perkhidmatan pesanan Yahoo Messenger pada 17 Jun 2018. Aplikasi ini, yang biasanya disingkat YM, banyak digunakan di Malaysia sangat popular pada awal tahun 2000.