Bendi enak dimakan dan mempunyai khasiat yang tersendiri. Namun ramai yang kurang gemarkan sayur ini kerana sifatnya yang berlendir. Berikut adalah cara untuk memastikan bendi tidak berlendir apabila dimasak.

1Basuh Bendi Terlebih Dahulu

via Impiana

Sebelum dipotong dan disiang. Basuh bendi terlebih dahulu kemudian sejatkan dalam penapis. Bila air benar-benar kering, barulah bendi dipotong. Tak perlu membasuh lagi bendi selepas dipotong.

IKLAN

2Lapkan Dengan Menggunakan Kain Atau Tisu

via Sinar Plus

Cara ini mungkin agak remeh, tetapi bolehlah dicuba bagi mengekalkan rasa bendi. Caranya belahkan bendi terlebih dahulu. Bersih dan toskan. Kemudian biarkan bendi bertapis dalam bekas berlubang. Ambil kain atau tisu yang bersih dan lapkan tengah-tengah bendi.

3Rendam Dengan Cuka Makanan

via Chiara Resepi

Rendam bendi yang telah dipotong bersama dengan 2 sudu cuka makan. Biarkan selama 5 minit. Kemudian, rendam airnya dan rendam kembali dengan air biasa. Ramas bendi dan buangkan lebihan lendir yang masih ada. Toskan semula dan cuci lagi sebelum digunakan untuk memasak.

4Gaul Dengan Sedikit Garam

via Women Online Magazine

Selepas memotong bendi, cuci dan bersihkan bendi seperti biasa. Ambil garam secukupnya dan gaulkan. Biarkan seketika dan cuci terlebih dahulu sebelum masak. Perhatikan lendir pada bendi sudah berkurangan.

5Basuh Dengan Asam Jawa

via My Resepi

Potong bendi, kemudian basuhkan bendi bersama dengan air asam jawa. Boleh juga rendamkan bendi seketika dengan air asam jawa untuk hilangkan lendir yang terdapat pada bendi. Kemudian anda boleh terus memasaknya.

Semoga petua di atas dapat membantu dan digunakan untuk menjadikan bendi anda tidak lagi berlendir ketika masak.