Aktiviti yang memerlukan gorengan bukanlah asing lagi bagi rakyat Malaysia. Perkara ini menjadi salah satu rutin yang wajib dalam masakan seharian. Tetapi seringkali minyak masakan yang digoreng memercik keluar sekaligus menggangu aktiviti memasak. Berikut adalah beberapa petua yang boleh diamalkan untuk elakkan minyak masak memercik keluar semasa menggoreng.

Menggunakan Penutup Periuk

via Finex

Bagi anda yang menggoreng dengan menggunakan minyak yang berkuantiti banyak, sebaiknya pilihlah kuali yang bertutup untuk elakkan minyak memercik keluar. Sekiranya tiada, gantikan dengan menggunakan penutup periuk yang ada di dapur.

IKLAN

Memastikan Bahan Gorengan Dalam Keadaan Kering

via BBC

Petua ini amat berguna. Sebelum menggoreng, pastikan bahan gorengan anda dalam keadaan kering dahulu. Lapkan bahan goreng dengan menggunakan tisu dapur  sehingga kering. Ini kerana bahan gorengan yang basah dan mengandungi air akan menyebabkan minyak memercik keluar apabila digoreng.

Memasukkan Garam Kasar Di Dalam Minyak

via Amy Kitchen

Masukkan sedikit garam kasar ke dalam minyak gorengan yang hendak dipanaskan kemudian barulah dimasukkan bahan gorengan seperti biasa. Hasilnya tiada percikan minyak panas lagi.

Selepas ini tidak perlu risau lagi akan dapur berminyak akibat percikan minyak. Amalkan petua di atas untuk memastikan tiada lagi percikan minyak di dapur dan kulit anda.