Soundbars dan speakers adalah penyelasaian terbaik untuk keperluan audio anda. Kedua-duanya dapat membuatkan kita merasa sangat selesa mendengar muzik. Sama ada anda mencari soundbar atau speakers, anda harus mengetahui apakah beza antara soundbars dan speakers. Berikut Murai My shortlist beza antara kedua-duanya sekali. Stay tune guys!

Soundbars

Soundbars adalah peranti audio yang berpatutan berbanding home theater yang mahal. Apa yang memudahkan ialah soundbars kebiasaannya compact dan berada tepat di hadapan atau di bawah TV. Ianya tidak perlu bergantung pada receiver, soundbars adalah standalone yang boleh memudahkan untuk berpindah dari satu tempat ke tempat lain.

IKLAN
via Forbes

Soundbars mempunyai banyak options di pasaran dan dapat menyampaikan hingga tujuh saluran audio, termasuklah subwoofer. Selain itu, soundbars juga memberikan anda pilihan audio  suara sekeliling atau surround sound dengan menambahkan lebih banyak speaker dan directing output.

Sekiranya anda ingin meningkatkan kualiti bunyi di luar kemampuan TV anda tanpa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak, soundbars mungkin sesuai untuk anda. Dengan soundbars, anda boleh mencuba pelbagai pilihan yang disediakan, termasuklah surround soundbars, 3.1 soundbars, 2.1 soundbars, 2.0 soundbars. 

Speakers

Speakers mempunyai komponen yang berasingan untuk meningkatkan kualiti suara. Dengan speakers berasingan dan amplifier/receiver, anda akan mendapat surround sound effect yang lebih baik dari soundbars. Tambahan pula, ianya dapat disesuaikan dalam mana-mana ruang yang ada.

Speakers adalah komponen audio yang sesuai untuk pengguna yang ingin mencipta pengalaman home theater. Dari penerima hingga rear speakers, floor speakers, dan subwoofers, anda boleh menggunakan speakers ini untuk menonton filem atau rancangan televisyen.

Anda dapat merasai pengalaman surround sound effects yang sebenar dengan rear speakers dan setup yang sangat fleksibel. Dengan mix-and-match nature pada sistem ini, anda tidak terikat dengan satu pengeluar dan anda boleh memilih speakers dan komponen lain berdasarkan pilihan anda.

Selain itu, receiver untuk sound system juga boleh digunakan sebagai HDMI hub pada peranti anda yang lain. Antaranya adalah games consoles, HTPC, peranti streaming, muzik dari smartphone anda, dan banyak lagi. Sekiranya anda tidak dibatasi oleh ruang dan mencari home theater experience,  maka speakers adalah pilihan tepat bagi anda.