Jagung merupakan salah satu bahan yang wajib ada sekiranya anda pergi berkhemah, masakan minum petang dan sebagainya. Tahukah anda KOMPAS.com menerusi perkongsian mereka ada menyenaraikan beberapa kriteria yang boleh digunakan untuk memastikan jagung yang dipilih manis dan berkualiti baik.

Periksa Kulit Jagung

via Snap ED

Sebelum memilih jagung, perhatikan kulit jagung dahulu. Pilih warna hijau terang dan kulit yang mempunyai tekstur sedikit lembap. Pastikan juga kulit masih dililit jagung dengan ketat. Elakkan kulit yang mula menjadi kuning atau kering.

IKLAN

Periksa Butir Jagung

via Health Line

Menurut KOMPAS.com, pastikan butir jagung yang dibeli tidak terlalu kering. Jika terlalu kering, ini menunjukkan bahawa jagung yang dipetik telah tua ataupun sudah hilang kesegaran.

Warna Butir Jagung Bukanlah Penentu Tahap Kemanisan

via Gardener Path

Sesetengah ada menyatakan bahawa jagung yang berwarna kuning akan terasa lebih manis berbanding jagung berwarna putih. Hakikatnya tahap kemanisan bukanlah dari warna butir jagung kerana warna tersebut terhasil daripada genetik jagung itu sendiri.

Periksa Tangkai Jagung

via Very Well Health

Menurut KOMPAS.com, disarankan untuk anda memeriksa bahagian jagung di mana tangkainya, jika berwarna coklat itu bermakna ia hanya dipetik selama beberapa hari. Hal ini kerana jagung ini cenderung kurang segar.

Jadi selepas ini anda pasti tidak mudah ditipu oleh orang yang menjual jagung kerana anda sendiri sudah tahu untuk menentukan tahap kualiti jagung.