Sebut sahaja brownies, sudah tentu terbayang rasa manis coklatnya yang mampu buat anda rasa tak cukup kalau makan sikit. Brownie adalah konfeksi coklat yang dibakar sama ada dalam segi empat atau segi empat tepat. Resipi untuk menghasilkannya juga sangat mudah. Namun begitu, terdapat beberapa baking mistakes yang akan merosakkan brownies tanpa anda sedar. Stay tune guys!

1Tidak Membaca Resipi Dengan Betul

via shutterstock

Mungkin ianya kelihatan remeh, tetapi ianya boleh berlaku jika anda tidak membaca resipi dengan betul. Sebelum proses membakar dapat dimulakan, anda perlu mencari resipi yang sesuai dengan tahap kesukaran dan konsistensi brownie yang anda inginkan.

IKLAN
via Martha Stewart

Secara dasarnya terdapat dua jenis brownies, iaitu cake-like dan fudgy. Kedua-dua jenis brownie ini kebiasaannya memerlukan jumlah coklat yang berlainan dan seterusnya menghasilkan hasil akhir yang berbeza.

Di samping itu, anda perlu membaca arahan dengan teliti sebelum anda memulakannya. Seringkali, nisbah coklat-mentega mungkin berbeza daripada  yang anda jangkakan. Ataupun, resepi yang mungkin memerlukan penambahan mentega cair ke gula dan bukannya krim mentega dan gula bersama.

2Waktu Membakar Dan Suhu Yang Tidak Sesuai Dengan Loyang Yang Digunakan

via iStock

Menurut The Food Network, terdapat beberapa sebab mengapa setiap resipi kadangkala menggunakan jenis pan yang tertentu. Bahkan hanya beberapa inci sahaja dapat menampakkan perbezaan. Brownies yang dibakar di dalam loyang kaca dan brownies yang dibakar menggunakan loyang besi memerlukan waktu membakar yang berbeza.

Sebagai contoh,brownies yang lebih nipis di dalam pan yang lebih panjang dan lebih rata, lebih cepat masak berbanding pan yang kecil dan tinggi, jadi anda perlu pastikan untuk memantau waktu memasak selaraskannya mengikut kesesuaian. Jika tidak, anda menghadapi risiko menghidangkan pencuci mulut yang lebih rangup dan overcooked.

3Tidak Memberi Perhatian Terhadap Jenis Coklat Yang Digunakan

Anda memerlukan jenis coklat yang terbaik untuk menghasilkan brownies kerana coklat adalah fokus bagi pencuci mulut ini.

Menurut Bluprint, menggunakan baking chocolate dapat memudahkan anda untuk mengawal tahap manis brownies anda. Tetapi jika resepi anda memerlukan coklat yang lebih manis, seperti coklat susu atau semisweet morsels, anda boleh selaraskan kadar manis dalam resipi anda mengikut kesesuaian.

4Tidak Melapik Parchment Paper Pada Loyang Sewaktu Membakar Brownies

via iStock

Apabila anda membakar pencuci mulut cake-like, anda harus meletakkan beberapa helai grease-proof paper atau parchment paper di loyang. Hal ini kerana haba akan merata sewaktu membakar dan anda tidak perlu risau jika keraknya menjadi kering dan terlebih bakar kerana brownies anda tidak akan melekat pada loyang.

Selamat mencuba!