Saban tahun pada 31 Disember akan menjadi hari yang ditunggu-tunggu oleh ramai penduduk dunia untuk menyambut ambang tahun baru. Selain pelbagai acara keraian dan konsert diadakan, detik 12 tengah malam dan letupan bunga api antara kemuncak yang dinanti-nantikan.

Tidak Boleh Diadakan

Bagaimanapun, ekoran penularan wabak dan peningkatan kes COVID-19 di seluruh dunia termasuk Malaysia ramai tertanya masih adakah sambutan ambang tahun baru 2021 akan diadakan pada 31 Disember ini. Menjelaskan dengan lebih lanjut mengenai acara itu, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menegaskan acara tersebut tidak dibenarkan diadakan kerana ianya melibatkan perhimpunan.

IKLAN

Tambahnya lagi, acara atau aktiviti secara perhimpunan masih lagi dilarang oleh kerajaan berikutan penjarakkan sosial yang sukar dikawal.

“Sambutan itu ada pelbagai cara, kalau secara persendirian, dengan keluarga di rumah itu memang kita tidak larang.

“Tapi sambutan secara perhimpunan memang kita tidak benarkan.

“Kalau dulu ada sambutan (tahun baharu) di KLCC misalnya yang diadakan secara besar-besaran. Tapi perkara itu memang tidak dibenarkan kerana ia melibatkan perhimpunan di mana penjarakkan sosial tidak dapat dikawal,” katanya pada sidang media, petang Isnin.

via BERNAMA 

Dalam pada itu, kerajaan turut mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di beberapa buah negeri seperti seluruh Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor dan Sabah akan dilanjutkan sehingga 14 Januari 2021.